Vinteren er rædsom

Connie Søgaard lider af vinterdepressioner. Når det bliver mørkere, falder hendes energi og humør markant, men hun har lært, hvordan hun kan passe på sig selv i de lysfattige måneder.

Connie"Det er simpelthen en kamp. Vinteren er rædsom. Jeg har ingen energi eller humør. Jeg kæmper for at komme igennem arbejdsdagen og klapper helt sammen, når jeg kommer hjem. Jeg får kun ordnet det allermest nødvendige – indkøb, madlavning og vasketøj og udskyder det tit til sidste øjeblik. Og jeg tæller dagene fra mandag til weekenden  – nu er der kun fire dage, tre dage, to dage …"

Connie Søgaard lægger ikke fingrene imellem, når hun skal beskrive, hvordan de mørke måneder påvirker hende. Hun er helt åben om sine vinterdepressioner – både over for venner, familie og på jobbet.

"Alle, jeg kender, ved det, og det er ikke noget problem for mig. Jeg har altid været typen, som snakker løs om tingene, og nogle gange møder jeg folk, som siger, når jeg taler om det: 'Åh, sådan har jeg det også'," fortæller Connie Søgaard, som er 50 år, gift, mor til to voksne børn og til daglig ansat på en produktionsskole. 

Har lært at trække stikket

Det var efter at have haft en "rigtig" depression for år tilbage, at Connie Søgaard begyndte at blive opmærksom på det tilbagevendende fænomen med mindre energi og humør, når dagene blev kortere og mørkere.

"Først troede jeg selvfølgelig bare, at det var mig, der var noget galt med, men så læste jeg en artikel om vinterdepressioner og fik en aha-oplevelse. Og så begyndte jeg at tænke over, hvad jeg kan gøre for at hjælpe mig selv igennem det."

En dosis fra lyslampen om morgenen inden job, et lysstofrør med dagslys i loftet på kontoret, et ekstra skud daglig D-vitamin og markant færre aftaler i kalenderen. Det er tiltag, Connie Søgaard har grebet til for både at få mere energi og passe på den smule, hun har.

Først troede jeg selvfølgelig bare, at det var mig, der var noget galt med, men så læste jeg en artikel om vinterdepressioner og fik en aha-oplevelse

"Da jeg havde en depression, lærte jeg at mærke efter, hvornår jeg skulle trække stikket, og det hjælper – det giver mig et pusterum ikke at have for mange aftaler. Jeg orker ikke det sociale og ender med at aflyse aftaler, hvis jeg får lavet for mange."

Det er mørket, som hiver proppen ud af Connie Søgaard. Så jo flere dage med solskin og så meget sne som muligt, jo bedre har hun det.

"Jeg elsker snevejr, og jeg har aldrig tænkt over hvorfor, men jeg tror, det er derfor. Det giver lys, og den vinter, hvor vi havde sne i flere måneder, fløj af sted. Bare et par dage med solskin gør, at jeg blomstrer op igen. Men samtidig kan jeg godt lide vinterens hygge indenfor med stearinlys og en god bog i sofaen, jeg har bare ikke så meget energi."

Har dårlig samvittighed

Selvom Connie Søgaard er blevet bedre til at tage det alvorligt, hvordan hun har det, er det en hård tur at komme igennem hver efterår og vinter. Og bagved lurer en dårlig samvittighed.

"Jeg tænker, at jeg burde være gladere, selvom jeg egentlig har slettet ordet 'burde' fra min ordbog. Men jeg har nok altid haft det sådan, at jeg skulle kunne klare det hele, og det kunne jeg også, indtil jeg fik en depression. Jeg ved også, at jeg fx burde gå en tur hver dag, fordi jeg får det bedre af det, men jeg får det ikke rigtig gjort. Jeg har ikke overskud til det." 

Når dagene igen begynder at blive lysere og længere, kommer Connie Søgaards humør og energi gradvist tilbage.

"Det er ikke fra den ene dag til den anden, men jeg kan godt mærke, at det forandrer sig. Det er ligesom, når man kommer ud den første rigtige forårsdag og trækker vejret dybt og tænker: ‘Åh hvor er det dejligt’. Så jeg tæller dagene, til vi går mod lysere tider."

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883