Vinterdepression

Lyset forsvinder, dagene bliver korte. For nogle mennesker er vintertid ensbetydende med et humør på lavpunktet og en følelse af udsigtsløshed. Og nogle udvikler en egentlig vinterdepression. Men der er hjælp at hente.

undefinedHvis dit humør svinder i takt med dagslyset i de mørke måneder af året, er du måske i risiko for at udvikle en vinterdepression. Vinterdepression fik sit navn i 1980’erne, hvor det på engelsk blev til ”Seasonal Affective Disorder”, forkortet til SAD. Og det engelske ord ”sad” betyder, som mange nok ved, ”trist”.

Der er selvfølgelig et vidt spektrum, og det er ikke nødvendigvis alle, der føler sig nedtrykte i vintermånederne, som har en egentlig vinterdepression.

Men grænsen går der, hvor du føler, at du ikke kan fungere.

- Hvis du sygemelder dig og måske har en følelse af, at du ikke duer til noget, så kan det være klogt at reagere, siger Psykiatrifondens formand, psykiater Anne Lindhardt.

Læs Connies historie: Vinteren er rædsom

Lys løfter humøret

Vinterdepression fører ofte træthed med sig, man får ofte trang til søde sager, og man orker ikke ret meget.

Heldigvis behøver det sæsonbetonede, dårlige humør ikke at ødelægge din vinter. Der er mange ting, du selv kan gøre.

- Det er velundersøgt og velunderbygget, at lysbehandling virker. Det løfter humøret og er ganske udbredt, siger Anne Lindhardt.

Man kan få de særlige lamper mange steder, og de har typisk en effekt på 10.000 lux. Man skal sidde foran lampen ½-1 time et par gange om ugen. Man kan strikke, læse eller gøre andet imens. Før man køber en lampe bør man gå til sin egen læge, så man kan være sikker på, at diagnosen er den rette.

Andre ting, du kan gøre:

-          Gå ture i dagslys, når du kan

-          Dyrk motion, for med motion følger velvære

-          Lev sundt

-          Pas på med alkohol, som kan gøre din stemning dårligere

-          Hold fast i de positive ting i dit liv, og gør ting, der gør dig glad

Vinterdepression rammer flere kvinder end mænd, og den findes især på den nordlige halvkugle. Man har forsøgt at behandle vinterdepression med medicin, men uden overbevisende resultater.

Læs også: Sådan kommer du igennem vinteren

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883