Sådan bliver du mere autoritativ

Børn af autoritative forældre er mere selvstændige, beherskede og tilfredse end børn af de andre forældretyper, viser forskning. Vil du gerne opdrage mere autoritativt?

Er du mest den autoritære type?

Så spørg dig selv, hvad der vil ske, hvis du giver slip på kontrollen. Hvad er det værste, der kan ske? Og så øv dig i at give slip. Giv dit barn mere kærlighed og varme og lyt til ham eller hende. Du vil sandsynligvis opleve at dit barn bliver gladere af at blive mødt med mindre pisk og mere gulerod og dermed får mere lyst til at høre efter.

Er du mest den laissez-faire type?

Så øv dig i at stille flere rimelige krav. Tænk i mere struktur og forudsigelighed. Der er intet i vejen med at være lidt firkantet. Vil du i virkeligheden gerne spise klokken 18, så sig det tydeligt og indret dagen, så det bliver muligt. Hav modet til at stå ved det, du mener.

Sådan er du autoritativ helt konkret

Den 4-årige pige nægter at tage flyverdragt på og komme med hjem fra børnehaven. Du har bedt om det tre gange nu. Hvad gør du?

Charlotte Diamant svarer:

"Du anerkender, at hun2ikke har lyst ved fx at sige: ’Jeg kan se på dig, at du ikke orker at tage flyverdragten på lige nu. Det er også øv, at den skal på alligevel. Jeg bliver siddende her med dig, mens du får den på’. Når vi med vores kropssprog og tale kommunikerer en positiv forventning, som vi ved, at barnet kan leve op til, er der overvejende stor sandsynlighed for, at barnet vil tage dragten på. Barnet oplever, at hun og hendes følelser bliver anerkendt, og at forælderen vil barnet det bedste, samtidig med, at der er forventninger, der skal efterlever"

Hun forsætter: "Man må gentage sig selv, indtil det lykkes – også hvis det betyder en rasende pige. Det er ikke muligt at gå igennem livet uden konflikter, men her bliver det en fælles kamp mod flyverdragten og ikke med barnet og den voksne på hvert sit hold."

Den 10-årige dreng vil ikke rydde op på sit værelse, selvom I har en aftale om det. Hvad gør du?

Charlotte Diamant svarer:

Du spørger dit barn, om der er en særlig grund til, at han ikke vil rydde op. Måske er han bare træt, men det kunne også være, at der er noget, der ligger ham på sinde. Sæt dig på hans seng og vær til rådighed. Forhold dig i ro, lad være med at stille for mange spørgsmål. Lyt. Din invitation til kontakt bliver muligvis afvist, men det er dejligt for ham at blive spurgt. Hvis han ikke rydder op efter at blive ’set’ og det vigtigste er, at der bliver ryddet op i dag, så fortæl ham, at du forventer, at det bliver gjort senere i dag og spørg så, hvornår I kan aftale, at han rydder op.

Af journalist Mette Damgaard Sørensen

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883