Kollega

Har du en kollega med fx angst eller depression? Du kan gøre meget for, at hun eller han føler sig velkommen efter en sygemelding. Læs de 4 råd og se videoen.

Læs de 4 gode råd fra Psykiatrifondens psykolog, Michael R. Danielsen – og se videoen.

Råd 1: Vær opsøgende

Du skal ikke være bange for at være opsøgende og spørge, siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael R. Danielsen:

- Du skal opføre dig på præcis samme måde, som hvis din kollega var ved at få en alvorlig lungebetændelse eller var indlagt med et brækket ben, siger han.

- Du skal huske, at dit spørgsmål er udtryk for en venlig interesse – og en interesse, som den psykisk syge ofte har brug for. Mennesker med psykisk sygdom får det ofte bedre, når de ved, at andre kender til deres vanskeligheder, fortæller han.

 

Råd 2: Spørg ikke om alt

Det er godt at spørge, men det er en god idé, at du undgår at stille meget specifikke spørgsmål om, hvad kollegaen helt præcist fejler, og hvordan det føles, når det er værst, siger Michael R. Danielsen.

- Et godt råd er at holde fokus på det, som betyder noget på jobbet: Er der noget, jeg kan gøre, for at du kan udføre dine opgaver? Hvis personen har lyst til at gå i detaljer om sin diagnose og sine symptomer, er det fint, men det må være den enkeltes valg, siger han.

Råd 3: Respekter grænserne

Lige så vigtigt som at turde spørge, er det at acceptere en afvisning. Måske har din kollega ikke lyst til at tale om sin sygdom, lige når du spørger, men så er det fint, at du har fået vist din interesse.  Et venligt spørgsmål kan gøre en stor forskel. Måske er det det, der giver din kollega lyst til at vende tilbage til jobbet efter en periode med fravær.

Råd 4: Stil gerne krav

Alle mennesker har brug for at kende de krav og forventninger, som jobbet rummer. Derfor vil det typisk være en hjælp, hvis du som kollega aktivt er med til at afstemme forventninger og aftale rammerne: Hvad kan vi hver især gøre for, at vi når målet? Hvad kan jeg forvente, at du er i stand til at levere, og hvordan giver vi hinanden besked, hvis f.eks. deadlines ikke bliver overholdt?

Hele temaet om et godt job-liv til flere er lavet i samarbejde med Københavns Kommune.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883