Fortæl om din sygdom – og sæt grænser

Hvis du har en psykisk sygdom, er det vigtigt, at du får fortalt det på arbejdet. Men fokuser på det, som arbejdspladsen har brug for at vide. Få gode råd her.

Det kan være ret udfordrende at skulle fortælle om sin psykiske sygdom på jobbet. Mange er bange for, at kollegerne eller lederen vil se skævt til dem, når de hører om psykiske problemer.

- Men faktisk forholder det sig modsat: Langt de fleste er både forstående og omsorgsfulde, og de vil have meget lettere ved at forstå og acceptere din adfærd, hvis de ved, hvad der ligger bag, siger Michael R. Danielsen, chefpsykolog i Psykiatrifonden.

 

Fortæl ikke alt om din psykiske sygdom

Det er dog ikke det samme som, at du skal fortælle alt.

- Du bør fortælle, at du har et problem og især lægge vægt på, hvad det helt konkret betyder i forhold til at få løst dine arbejdsopgaver. Din leder og dine kolleger behøver ikke vide alt.

Michael R. Danielsen understreger, at du ikke behøver gå i detaljer om din diagnose, dine symptomer og behandlingen. Oftest er det bedre at holde dig til de aspekter, som har direkte konsekvens for dit arbejde.

Kend dine grænser

At have en psykisk sygdom stiller krav til det, som erhvervspsykolog Lone Reimer kalder stresshåndtering:

- Du skal vide, hvor dine grænser går, og hvad der er er godt for dig. Du skal kende dig selv så godt, at du siger nej, når kravene bliver for store. Og du skal vide, hvordan du lader op efter en anstrengende situation eller periode. Alt det er med til at sikre, at du kan passe godt på dig selv, forklarer hun.

Det er også vigtigt, for at du kan gå i dialog med din arbejdsplads om dine arbejdsopgaver og arbejdsforhold:

- Når du kender dig selv, kan du bedre bede om de rammer, du har brug for.  Og samtidig kan du arbejde med nogle af de mønstre, som kan gøre dit liv svært. Det kan f.eks. være, at du er for perfektionistisk og derfor stiller overdrevent store krav til dig selv. Eller måske er du for optaget af, at alle skal kunne lide dig. Det kan også helt enkelt handle om den arbejdsmængde, du kan håndtere. Lad være med at sige ja til et 30 timers-job, hvis du faktisk kun magter at arbejde 25 timer om ugen, tilføjer Lone Reimer.

Indgå klare aftaler

Åbenheden om din sygdom har to formål: Den skal skabe forståelse mellem dig, din leder og dine kolleger. Og så skal den først og fremmest sikre, at der er overensstemmelse mellem dine arbejdsopgaver og det, du magter.

- Du skal aftale det med din nærmeste leder, hvis du f.eks. har brug for kortere arbejdstid eller ændrede arbejdsopgaver i en periode. Det kan også være, du har brug for at sidde på et kontor for dig selv. Det afgørende er, at du får aftalt gode rammer for dit arbejde, og at de bliver meldt tydeligt ud, så ikke kollegerne undrer sig”, siger Michael R. Danielsen.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883