Line, 23 år

Line
Hvordan har du oplevet kognitive vanskeligheder?

Jeg havde på et tidspunkt meget svært ved at overskue noget som helst, da jeg ikke følte, at jeg kunne planlægge noget. Fx kunne jeg planlægge, at jeg ville en tur i byen og kigge på butikker, men selve turen ind til byen blev tåget for mig, og jeg måtte droppe det, da jeg simpelthen ikke kunne tænke klart over, hvordan jeg skulle komme derind.

Jeg har også haft svært ved at være i forsamlinger med mange mennesker, da jeg følte, at alle stemmerne blev til en summen, så jeg ikke kunne koncentrere mig om, hvad den enkelte sagde til mig. Jeg blev derfor meget stille, fjern og træt og kunne tit sove flere timer efter sådan en oplevelse.

Hvordan har du håndteret disse problemer?

Jeg gik til en kognitiv terapeut, som hjalp mig med at dele alt op i bidder. Hvis jeg fx skulle ind til byen, startede jeg med at finde en bus- eller togplan. Derefter holdt jeg en pause, som sagtens kunne være på flere timer, før jeg så fandt ud af, hvornår jeg så skulle tage bus eller tog, hvorfra og hvortil.

I forhold til samtaler lærte jeg at holde intensiv øjenkontakt og aflæse lidt på munden. Jeg lærte at fjerne andre ansigter fra mit synsfelt, så jeg ikke mistede koncentrationen og kom til at følge med i en anden samtale. Og så rykke tættere på dem, jeg talte med, så jeg meget tydeligt kunne høre, hvad de sagde.

Min veninde og jeg har også hjulpet hinanden ved at tale om de små fiduser, der virker for os. At snakke med en anden, som har det på samme måde, gør også, at man ikke føler sig skør.

Har du et godt råd til andre, der oplever kognitive vanskeligheder?

Lad være med at tænke, at det nok går over. Gør noget ved det! Skab overblik og skriv ting ned, som du ikke kan huske, i en notesbog, eller hvad der nu virker for dig. Du er ikke mærkelig, du skal bare bruge nogle små redskaber.

 

Line har blandt andet haft angst, OCD og depression. I øjeblikket er hun i gang med at skrive en bog. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden