Lone, 53 år

Lone
Hvordan har du oplevet kognitive vanskeligheder?

Jeg har meget svært ved at huske. Jeg spiller fx ikke længere Besser Wisser og Trivial Pursuit, da det konfronterer mig med, hvor dårligt kørende, jeg er på det punkt. Hvis jeg læser en spændende artikel i avisen, som jeg får lyst til at inddrage i en samtale, må jeg ofte give op undervejs. Jeg glemmer navne, tid, sted og alle de vigtigste oplysninger, der skal til, for at man vil kunne skabe mening i min fortælling. Det er meget frustrerende, og min egen oplevelse er ofte, at jeg virker som et overfladisk menneske, der ikke sætter sig nok ind i tingene.

Jeg har også glemt at spise min medicin mod forhøjet blodtryk, selv om jeg blev mindet om det via min telefon, og tabletterne står fremme, så jeg kan se dem.

Vi bor i et hus med tre etager. Jeg oplevede ofte i starten af min sygemelding, at jeg gik fra den ene etage til den anden, og når jeg nåede frem, kunne jeg ikke huske, hvad jeg skulle der. Det hjalp at gå tilbage og stå og koncentrere mig kraftigt.

I starten mistede jeg ofte overblikket over en opgave, når jeg var midt i den. Så droppede jeg opgaven og gav mig i kast med noget andet. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor rodet et hjem kan blive med sådan et problem. På et tidspunkt var jeg nødt til at lave et, to eller tre fokuspunkter for hver dag, og så forsøgte jeg kun at fokusere på dem. Det kunne være meget simple ting, fx at købe ind, vaske tøj eller læse en bog. Med tiden er det blevet nemmere, men der er stadig plads til forbedring.

Hvordan har din hverdag været påvirket af kognitive vanskeligheder?

I starten var min hverdag fuldstændig påvirket. Alt, hvad jeg foretog mig, var meget ufokuseret. Jeg havde en følelse af utilstrækkelighed i forhold til resten af familien. Jeg følte også mindreværd i sociale sammenhænge. Jeg vidste jo godt, at jeg virkede anderledes, end jeg plejede.

Hvordan har du håndteret problemerne?

Juleaften, hvor jeg skulle stå for maden, var jeg nødt til at lave en liste over alle arbejdsgange for at føle mig sikker på, at jeg kunne fuldføre opgaven. Den metode bruger jeg i mange sammenhænge – også i dagligdagen. Både for at dagen ikke skal gå med ingenting, og for at jeg ikke sætter alt for mange ting i gang på samme tid, som jeg ikke får gjort færdig.

Jeg har brugt min kalender meget flittigt. Den har hjulpet mig til at huske og til at holde fokus.

Jeg har arbejdet meget med at acceptere, at tingene nu engang er, som de er. Jeg har hele tiden vidst, at tiden ville arbej-de for mig, og at jeg med ihærdig træning ville kunne komme nærmere mit gamle selv igen.

Jeg har taget et kursus i mindfulness og dyrket yoga to gange om ugen. Især mindfulness-kurset har hjulpet mig til at finde ro og acceptere tingene, som de er. I hele perioden har jeg forsøgt ikke at lade mig presse, men har prioriteret ro og god tid.

Har du fået hjælp til at mindske dine kognitive vanskeligheder?

Min læge har ikke forholdt sig til de kognitive vanskeligheder. Min mand og datter har været meget tålmodige og hjælpsomme i forhold til hele situationen. Det har været guld værd.

Har du et godt råd til andre, der oplever kognitive vanskeligheder?

Tag den med ro – og tro på, at det nok skal blive bedre. Erkend, at problemerne er der, og at man har brug for hjælp. Det vigtigste, tror jeg, har været at vide, at det nok skal blive bedre. Men det kræver en indsats.


Lone har været sygemeldt på grund af arbejdsbetinget stress.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden