Min hverdag med kognitive vanskeligheder

Vi har spurgt fire danskere, hvordan deres kognitive vanskeligheder påvirker hverdagen.

Line, 23 år:

Jeg havde på et tidspunkt meget svært ved at overskue noget som helst, da jeg ikke følte, at jeg kunne planlægge noget. Fx kunne jeg planlægge, at jeg ville en tur i byen og kigge på butikker, men selve turen ind til byen blev tåget for mig, og jeg måtte droppe det, da jeg simpelthen ikke kunne tænke klart over, hvordan jeg skulle komme derind.

Læs hele interviewet med Line

Lone, 53 år:

Jeg har meget svært ved at huske. Jeg spiller fx ikke længere Besser Wisser og Trivial Pursuit, da det konfronterer mig med, hvor dårligt kørende, jeg er på det punkt. Hvis jeg læser en spændende artikel i avisen, som jeg får lyst til at inddrage i en samtale, må jeg ofte give op undervejs. Jeg glemmer navne, tid, sted og alle de vigtigste oplysninger, der skal til, for at man vil kunne skabe mening i min fortælling. Det er meget frustrerende, og min egen oplevelse er ofte, at jeg virker som et overfladisk menneske, der ikke sætter sig nok ind i tingene.

Læs hele interviewet med Lone

Maria, 39 år:

Jeg var udmattet og kunne ikke holde ud at være sammen med andre for længe ad gangen. Jeg kunne ikke læse bøger, se film eller huske aftaler og gøremål. Det var forfærdeligt, at jeg følte mig så meget anderledes, end jeg var vant til. Normalt fungerede jeg som lærer, mor til tre, kone til Michael og veninde til et hav af dejlige mennesker. Og pludselig kunne jeg ingen af delene. Når jeg søgte forståelse, var det mest medlidenhed eller “tag dig nu sammen”, jeg mødte, fordi jeg så normal ud og ikke kunne beskrive, hvor kaotisk der var inde i mit hoved. 

Læs hele interviewet med Maria

Torben, 52 år:

Jeg har svært ved at huske, fx hvis jeg skal købe ind og ikke har en seddel med. Også selv om det bare var tre ting. Jeg har svært ved at koncentrere mig og svært ved at komme i gang med større opgaver. Selv om jeg har levet af at tale med folk, har jeg svært ved at tage mig sammen til at ringe, fx til offentlige myndigheder. Jeg går som katten om den varme grød.

Læs hele interviewet med Torben

Læs også:
Saml tankerne
Sådan er din tænkning bygget op
Sådan viser kognitive vanskeligheder sig
Sådan styrker du din kognition
Det kan du gøre som pårørende
Erhvervspsykologen: Kunsten at mestre jobbet efter sygdom
Merete: Jeg har brug for ro, struktur og forudsigelighed
Psykologen: Hjælp de unge til at lære bedre
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden