Martin, 40 år

Martin har fået PTSD efter at have været udsendt som soldat på Balkan, i Irak og i Afghanistan.

Hvilke oplevelser har udløst din PTSD?

Jeg arbejdede ved forsvaret og har været udsendt som soldat på Balkan i 90´erne, i Irak i 2005 og i Afghanistan i 2001/02. Jeg har oplevet død og ødelæggelse, set massegrave samt kollegaer, der mistede livet. Jeg er selv blevet beskudt og hårdt såret under en mission, der gik galt, da fjenden løb os over ende.

Hvilke symptomer har du?

Jeg har flashbacks, mareridt og angst. I perioder har jeg isoleret mig i op til flere uger ad gangen, hvor jeg kun var ude og købe ind, når jeg vidste, at der ikke var mange mennesker i den butik, jeg brugte. Jeg er holdt op med at isolere mig, efter jeg fik hjælp.


Hvor lang tid gik der, før du søgte hjælp?

Jeg stoppede i forsvaret i 2007 og skulle til at leve et civilt liv, men min krop kunne ikke finde ro, og jeg kunne ikke have et 8-16-job. Jeg var på det tidspunkt misbruger af Amfetamin og kom i behandling for mit misbrug i 2008. Her var jeg for første gang hos en psykiater og fik diagnosen PTSD. Jeg var hos en psykiater igen i 2009 for at få papir på, at jeg ikke kunne fungere på arbejdsmarkedet som civil til min daværende kommune.

Jeg flyttede til Lolland og kontaktede kommunen for at søge kontanthjælp. Men da jeg skulle fortælle min kommende sagsbehandler om min tidligere karriere, brød jeg helt sammen. Sagsbehandleren sagde med det samme, at vi skulle søge en pension til mig. Derefter kom jeg igen til en psykiater, blev udredt og fik igen stillet diagnosen PTSD. Tre måneder efter fik jeg min pension. 

Hvordan påvirker din PTSD din hverdag?

Der må ikke ske ting, der ikke er planlagt i mit tidsskemaet. Fx må der ikke komme gæster, der ikke har ringet eller aftalt det med mig på forhånd.

Er der ting eller steder du undgår?

Jeg har undgået at bo i byen med masser af mennesker omkring mig. Jeg har undgået græs og grus, hvis jeg kunne.

Hvilken behandling har du modtaget?

Jeg har modtaget psykolog hjælp og går stadig til psykolog. Jeg har fået medicin for min PTSD, men har været medicinfri i ca. 1 ½ år nu.

Har du selv gjort noget, for at mindske din PTSD?

Min kone og jeg bor på landet med vores heste, hund og kat. De har alle – fra konen til katten – været med til at give mig det rigtige skub fremad. Jeg har også fået nogle værktøjer til at finde min indre ro.

Har du et råd du vil give videre til andre i samme situation?

Mit råd er at få den rigtige medicin eller komme i kontakt med en psykolog. Hvis du ikke har adgang til en psykolog, så undersøg hvem, der ellers ved noget om PTSD. Jeg vil råde tidligere soldater til at få hjælp fra andre til at ansøge soldater-legatet om psykologhjælp.

Læs flere personlige beretninger

Keesha blev udsat for partnervold
Karina blev udsat for drugrape
Rikke blev overfaldet på sit job på en institution
Marianne arbejdede som politiassistent
Lone arbejdede som lokofører i 16 år
Karina var udsat for drugrape
Louises historie om incest
Pernilles mand har PTSD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883