Rikke, 41 år

Rikke fik PTSD efter et overfald på den institution, hvor hun arbejdede som socialpædagog.

Hvilke oplevelser har udløst din PTSD?

Hændelserne skete på mit tidligere arbejde, hvor jeg arbejdede som socialpædagog med domsanbragte udviklingshæmmede. Jeg blev truet på livet, truet med voldtægt, fik kastet ting efter mig samt fik trusler om, at min familie ville blive slået ihjel.

Da min datter var tre måneder gammel, blev hun indlagt med en hjerne tumor, som vi ikke vidste om var god- eller ondartet. Vi var minutter fra at miste hende. Det var den udløsende faktor i forbindelse med, at jeg blev syg.

Hvilke symptomer har du?

Jeg har haft mareridt, angst, hjertebanken, svedige hænder og undgåelsesadfærd samt tanker om selvmord. Der er bestemte lugte, som jeg reager på og som giver mig flashbacks. Høje lyde og for megen uro kan give mig angstanfald, hvilket kan resultere i vredesudbrud – især hvis jeg er presset. Jeg er ikke voldelig, men kan blive meget vred.

Hvor lang tid gik der, til du søgte hjælp?

Jeg blev sygemeldt fra mit arbejde i oktober 2010, da min graviditet blev synlig, og det ville være for farligt for mig at arbejde. Min datter blev født i april 2011, og hun blev alvorlig syg den i juni 2011. Min barsel forløb nogenlunde, da min datter blev rask igen og da det viste sig, at hun ikke fik nogen varig men efter diverse operationer. Men da tiden kom, hvor jeg snart skulle vende tilbage til mit arbejde, fik jeg det rigtig dårligt. Jeg blev bange for at vende tilbage, og jeg flygtede fra sociale arrangementer med kollegaer, når de snakkede om arbejde. Jeg drømte meget om diverse episoder og magtede slet ikke tanken om, at skulle være væk fra min datter. Jeg kontaktede min læge, og han sygemeldte mig, da min barsel udløb. Han anmeldte det også til Arbejdsskadestyrelsen, der har anerkendt min sygdom som en arbejdsskade med en men-grad på 18%. Jeg var ved en psykiater i april 2012, som stillede diagnosen PTSD.

Hvordan påvirker din PTSD din hverdag?

Jeg har angstanfald, humørsvingninger, er meget træt, har dårlig hukommelse og kan ikke have flere ting i gang på samme tid. Jeg har svært ved mange mennesker i små rum og mister hurtigt overblikket.

Er der ting eller steder du undgår pga. din PTSD?

Jeg undgår min tidligere arbejdsplads og tætbefolkede områder, hvis jeg ikke har min mand med.

Hvilken behandling har du modtaget?

Jeg har modtaget psykologbehandling, medicinsk behandling, samtaler ved en psykoterapeut og EMDR-terapi. Jeg var hos psykiater i december 2013 i forbindelse med job afklaring mv. Han stillede diagnosen middelsvær PTSD og anbefalede EMDR-terapi, hvilket har givet et godt resultat.

Har du selv gjort noget, for at mindske din PTSD?

Jeg har taget imod den behandling, jeg er blevet tilbudt. Og jeg har lært, at det er mig, der styrer min PTSD og ikke omvendt.

Har du et råd du vil give videre til andre i samme situation?

Tag imod den rette behandling og vær åben om din sygdom. Det er ikke en sygdom, der kan ses, og det kan gøre det svært for dine medmennesker at vide, hvordan de skal tackle dig.

Læs flere personlige beretninger

Keesha blev udsat for partnervold
Karina blev udsat for drugrape
Martin var soldat
Marianne arbejdede som politiassistent
Lone arbejdede som lokofører i 16 år
Karina var udsat for drugrape
Louises historie om incest
Pernilles mand har PTSD

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883