Traumer smitter

Når mor og far har det meget dårligt, får børnene det dårligt. Derfor er det hele familien, der skal have hjælp, hvis mor eller far lider af PTSD. Det oplever sygeplejerske Sisi Buch på Indvandrer Medicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

Sisi700x500Ondt i maven. Problemer med at koncentrere sig. Angst, aggressioner og et hoved fuld af kaos og bekymringer. Det er nogle af de symptomer, sygeplejerske Sisi Buch ser hos børn og unge, der vokser op i familier, hvor forældrene er traumatiserede.

Hun hjælper udsatte flygtningefamilier med at få hverdagen til at fungere og tager blandt andet på hjemmebesøg og er bindeled mellem hjemmet, sagsbehandlere og skoler og daginstitutioner. Og jævnligt tager hun initiativ til, at børn i de familier, hun har kontakt til, får en henvisning til fx en psykolog eller psykiater.

"Børn er gode til at fornemme stemningen i hjemmet, og de ser den adfærd, forældrene har. De afkoder en masse ting, og vokser man op i en permanent tilstand af stress og angst, så sætter det sig," siger hun.

Ofte sker det helt ubevidst, for børn er ikke nødvendigvis bevidste om, at forældrene ikke har det godt. For dem er det bare normalt.

Angst og hovedpine

Hos større børn ser Sisi Buch to grundlæggende reaktioner:

"Nogle er udadreagerende og ryger i totterne på alt og alle. Andre vender det indad og får hovedpine eller ondt i maven og bliver angste og deprimerede."

Reaktionerne kan også være et udtryk for, at børnene ikke får den omsorg, de har brug for, fordi forældrene ikke har overskud til at støtte børnene.

Snak om det

Hvor meget børn skal vide, om hvad forældrene og familien har været ude for, og hvordan forældrene har det, er en hårfin balance. På den ene side er det vigtigt at løfte en flig af det, så barnet ikke danner forestillinger, der ikke har hold i virkeligheden. Men på den anden side tror Sisi Buch ikke, at børn har glæde af for mange detaljer. Til gengæld er hun ikke i tvivl om, hvor vigtigt det er at snakke med en voksen, hvis barnet bærer på tunge ting.

"Gå ikke alene med det. Få det ud. Fortæl en voksen, du har tillid til, hvordan du har det, fx din lærer. Han eller hun kan hjælpe dig videre," lyder hendes råd.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883