Se mig som den jeg er - ikke min sygdom

I den norske ungdomsserie Skam, som ses af alle aldersgrupper, optræder forældre og unge med psykiske lidelser. Det bemærkelsesværdige er at det indgår som en selvfølge i det mangfoldige liv, de unge gymnasieelever er i gang med at udforske og modnes til. Det bliver ikke idylliseret, og de vanskeligheder, som de psykiske lidelser giver, bliver skildret troværdigt – det vigtigste er, at de ikke bliver skjult.

Det behøver ikke at være så svært

Det politiske Danmark har i den grad brug for at gentænke hele psykiatrien.

Der er på den ene side grund til optimisme, for vi ved meget, og der sker meget godt omkring mennesker med psykiske lidelser. På den anden side er der store barrierer, som gør det hele meget sværere, end det behøver at være.

I serien drager de unge omsorg for hinanden i en verden, hvor de voksne er næsten totalt fraværende. De eksperimenterer med livet og følelserne, de sårer hinanden og fejler, men de bliver ved, holder ud, lytter til hinanden og oparbejder livsklogskab i fællesskab.

Og det er en opmuntrende udvikling, som ikke kun finder sted på tv.

Medierne spiller en meget stor rolle, når det handler om at påvirke offentligheden. Kanal 4 har i samarbejde med Psykiatrifonden en række programmer om mennesker, der blev hjulpet med at bekæmpe deres invaliderende angst – en række udsendelser fulde af optimisme og håb. Og DR sætte i efteråret 2018 fokus på de mange personer tager hvert år deres eget liv i Danmark. Også her var Psykiatrifonden med blandt andet med tema siden 600 liv.

Politisk prioritering mangler

Jeg må desværre slå fast at psykiatrien på mange måder har det skidt i dagens Danmark. De mange beretninger om vold, sågar drab, om manglende ressourcer, om personaleflugt og mere end mangelfulde vilkår på de psykiatriske afdelinger og på bosteder er udtryk for manglende politisk prioritering i en grad, der ligner neglect. 

Der er masser af viden om hvordan man kan skabe værdige og meningsfulde liv sammen med mennesker, der er hårdt ramt af sygdom og misbrug. Der er gode, danske eksempler på, at det kan lade sig gøre på bosteder og afdelinger.

 

Jeg må desværre slå fast at psykiatrien på mange måder har det skidt i dagens Danmark

 

Et gennemgående træk er at de mennesker, det handler om, skal inddrages. Personalet skal være stabilt og veluddannet og være båret af faglighed, menneskelighed og lydhørhed. De fysiske rammer skal være gode, så der både er plads til livsudfoldelse og til at være sig selv. Der skal være ressourcer nok. Alt dette mangler.

Af Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrifonden

Ekstra midler til behandling er afgørende

I forbindelse med forhandlingerne om satspuljemidlerne i 2014 blev der faktisk tilført 2,2 mia. kr. til psykiatrien frem til 2018.

Det kan lyde af meget, men problemet er, at det ikke er regulære ekstra midler, og at pengene er øremærket mange forskellige indsatser og projekter til fx byggeri og ikke i tilstrækkelig grad varme hænder. 

”Det vi har brug for, er det, som vi har set på hjerte- og kræftområdet, hvor der reelt er blevet tilført ekstra og varige midler til særligt prioriterede indsatser. Hvis man vil have hurtigere udredning og kvalitet i behandlingen i psykiatrien, så skal der tilføres flere varige midler. Ellers får vi ikke skabt mere lighed i sundhed.” 

Dømt på forhånd

Fordomme og diskriminering. Det er hverdagen for mange mennesker med psykisk sygdom.

 

Vi sætter i denne bog fokus på problemerne med stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom. I et tilgængeligt sprog forklarer bogen, hvad stigmatisering er, hvad der ligger bag, omfanget af stigmatisering hos danskerne og ikke mindst hvordan det opleves af den enkelte og de pårørende. Bogen beskriver stigmatisering i medierne og på film m.m. og giver et nuanceret bud på og hvordan man kan bekæmpe stigmatisering.

 

Køb bogen her! Overskud fra bogsalg går til arbejdet for et godt liv til flere. Støttemedlemmer får 10% rabat på alle bøger fra Psykiatrifondens forlag.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883