Skræmmebilleder forstærker uvidenhed

Andelen af negative omtaler i pressen af psykiatri var mindre i 2015 end i 2011. Det viste en analyse sidste efterår. Til gengæld var mediernes vinkling oftere negativ i 2015 end i 2011, og kriminalitet og psykisk sygdom blev ofte koblet sammen. Det er medvirkende til, at mange mennesker med psykisk sygdom føler sig dømt på forhånd og sat på sidelinjen. Medierne spiller en stor rolle i kampen mod tabu og stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom. Det mener psykolog Johanne Bratbo, sekretariatsleder i Landsindsatsen EN af OS.

I efteråret 2016 viste en analyse, KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, har foretaget for Landsindsatsen EN AF OS, at andelen af negative omtaler af psykiatri var mindre i 2015 end i 2011. Til gengæld havde historierne oftere en negativ vinkel i 2015.

Ifølge en undersøgelse, som EN AF OS foretog i sommeren 2016, oplever de adspurgte, som selv har psykisk sygdom inde på livet, at de har svært ved at identificere sig med de stereotype og negative karakteristika, som medierne ofte knytter til omtale af psykisk sygdom. Mange angiver samtidig, at de har oplevet at medierne også har bragt flere positive historier i de seneste to år.

Svært at få positive historier igennem

”Medierne bringer ofte de konfliktfyldte, dramatiske historier, og de historier spredes i særlig grad i medierne. Det kræver en særlig indsats at få medierne til at bringe de konstruktive, positive historier.” Det er erfaringen hos Johanne Bratbo, psykolog og sekretariatsleder i Landsindsatsen EN AF OS, som arbejder med initiativer mod tabu og stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom. Psykiatrifonden er del af partnerskabet bag EN AF OS.

Håbet er afgørende

For Johanne Bratbo er det grundlæggende, at vi først og fremmest står over for et menneske, ikke en diagnose, når vi taler med en person, der er berørt af en psykisk sygdom. Man ER ikke sin sygdom, man HAR den. Desuden kommer mange mennesker sig over deres sygdom eller lærer at leve godt med den. ”Når du taler med et menneske med en psykisk sygdom, så signaler altid håb,” siger hun. ”Skræmmebillederne, som især medierne står for, forstærker misforståelser og uvidenhed. De positive historier skal også frem.

Og vi har en stor opgave i at ændre den generelle indstilling til mennesker med psykisk sygdom,” siger Johanne Bratbo.

Tal om psykisk sygdom – men hvordan?

”Tal om det – men hvordan? ”Psykisk syge” eller ”mennesker med psykisk sygdom”? Har du psykisk sygdom inde på livet? Alle skal kunne tale åbent om psykisk sygdom, og hvis tabuer og tavshed skal væk, skal vi også tale om, hvordan vi taler om psykisk sygdom. Har du selv oplevet at blive såret eller vred over måden, nogen omtalte psykisk sygdom på? Hvilke ord foretrækker du selv? Og kan vi på den anden side også blive for politisk korrekte?” Det fik mange mennesker til at kommentere. Her kommer et lille udsnit. Resten kan du finde på facebook.com/psykiatrifonden.

”VIGTIGT emne, I tager frem! Godt godt!!! Brug altid ordet ”sygdom”, aldrig ”psykisk LIDELSE”: dét ord hører til for 40-50 år siden og gør ikke noget som helst godt.”

”Jeg ville ønske, at de mennesker, der er ansat i det offentlige, kom på kursus i, hvad det faktisk er og hvad det gør ved os, der er psykisk ramt ... Det hjælper jo ikke meget, at vi er åbne om det, når omgivelser enten ignorerer det eller latterliggør det, hvilket jeg ofte har oplevet.”

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883