09.DEC.2017

Forskning: 30 minutter i haven er godt for psyken

Havearbejde er ikke alene godt for kroppen. Det er også godt for psyken. Det viser britisk forskning ifølge Kristeligt Dagblad. Tænketanken King’s Fund konkluderer på baggrund af en række undersøgelser om emnet, at havearbejde bør sættes på recept. 30 minutters havearbejde om ugen er nemlig godt for alt fra depressioner til vrede og forvirring.

undefinedMennesker med grønne ngre synes at være i bedre form end de knapt så haveglade, og tiden på knæ i staudebedet skulle hjælpe på både selvværd og anspændthed. Det undrer ikke Psykiatrifondens chefpsykolog Michael Danielsen.

”Når du laver havearbejde er du aktiv i stedet for at sidde uvirksom hen. Samtidig er du dybt fokuseret på nuet og kontakten til naturen i stedet for hele tiden at være i gang med at forsøge at finde mening i et eventuelt tankekaos. Du stimulerer både krop og psyke, som jo er et sammenhængende organ”, siger han til avisen.

Michael Danielsen understreger, at havearbejde ikke kan erstatte anden behandling for psykiske problemer eller sygdom. Men kontakten med naturen giver nogle sunde kropslige og hjernemæssige reaktioner, som ser ud til at være særligt helbredende, når det kommer til langvarige stresstilstande. Han sammenligner det, der sker, med terapiformen mindfulness.

Michael Danielsen er enig med de britiske forskere i, at havearbejde måske kunne være fint at få på recept, og han håber, Sundhedsstyrelsen vil lave et grundigt studie af, hvilken evidens, der er for virkningen, og hvilke grupper, der kan få gavn af det, siger han til Kristeligt Dagblad.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883