Husk det fysiske nærvær i familien

Familiens brug af smartphones, tablets og sociale medier kan være en udfordring for familielivet og stjæle dyrebart nærvær. Børn lærer vigtige sociale kompetencer igennem fysisk nærvær og relationer i familien, som ikke kan opnås via skærmen på en iPad.

Ethvert barn har igennem opvæksten brug for fysisk nærvær i familien for at trives og udvikle sig. Relationen og nærværet til forældrene er afgørende for, at børn lærer, hvordan man kommunikerer med andre, og udvikler sociale kompetencer. Men det store forbrug af digitale og sociale medier kan være en udfordring for det fysiske nærvær i familien. 

Tre gode råd om nærvær

  1. Vær opmærksom på dit eget brug af elektroniske medier og dermed dit eget nærvær og ansvar.
  2. Kom med sjove tilbud om andre aktiviteter om samvær som alternativ til digitale medier frem for forbud mod brugen af sociale og digitale medier.
  3. Lav fællesaktiviteter, hvor hele familien kan bruge de elektroniske medier, så I er sammen om det. Spil fx spil som kan spilles af flere, se et videoklip sammen, eller tag en quiz sammen.

”De elektroniske medier kan bidrage positivt til børns udvikling i mange henseender, men ofte på et individplan. Hvert familiemedlem, hver sin skærm. Hvert sit elektroniske device, hvor man kommunikerer med omverdenen, men sjældent med hinanden. Derfor skal man være opmærksom på, at det kan skabe en paralleltilværelse i familien, som skygger for det fysiske nærvær,” siger Jan Kampmann, der forsker i børn, unge og familieliv ved Roskilde Universitet.

Vigtigt med nærvær i familien

De fleste kender nok situationen, hvor familien er samlet rundt om stuebordet, men i stedet for at snakken går, går tiden med at stirre i hver sin mobil, mens tv’et kører i baggrunden. Men hvorfor er det overhovedet så vigtigt med samtale og fysisk nærvær i familien?

”Igennem det sociale fysiske nærvær i familien oplever vi en overskuelig og tæt relation, som skaber sociale og empatiske evner hos barnet. Vi lærer at aflæse kropssprog, ansigtsmimik og sociale spilleregler. Det er ikke noget, man tænker over i hverdagen, men det er meget vigtige ting for at udvikle sig for ethvert barn eller ungt menneske,” forklarer Jan Kampmann.

En psykisk stressfaktor

Undersøgelser viser, at børn og unge ofte går sent i seng, har svært ved at falde i søvn og sover kortere, hvilket alt i alt resulterer i omkring 6,5 timers søvn på hverdage. Det betyder en daglig søvnmangel i omegnen af to timer. En forklaring på dette kan være den stressfaktor, som de digitale og sociale medier skaber, og som også kan påvirke nærværet i familien.

”Et stort brug af sociale medier kan være en psykisk stressfaktor. De elektroniske medier bidrager til, at vi hele tiden er koblet til og er online. Man er hele tiden opmærksom, og man er bange for at gå glip af noget. Og det her gælder jo ikke kun børn, men i lige så høj grad voksne. Man arbejder naturligvis ikke hele tiden, men har heller ikke helt fri, når arbejdsmails tikker ind på mobiltelefonen i soveværelset og ved spisebordet."  

Tag temperaturen på kulturen, før du tager konflikten

Som forælder har man det naturlige ansvar for at opdrage sine børn, og det gælder også for brugen af og adfærden på digitale medier. Men før man løfter pegefingeren over for børnene og slukker computeren, er det en god idé at se på hele familiens mediekultur først, lyder rådet fra Jan Kampmann.

”Man skal turde tage konflikten om brug af digitale medier med sit barn. Man skal turde stå fast, fordi man har nogle grundlæggende værdier og gode argumenter for det, som i al anden opdragelse. Men det er vigtigt, at man først tager ens eget brug af digitale medier op til overvejelse og spørger sig selv: ’Hvilken betydning har mit eget brug af medierne i forhold til det sociale nærvær i familien?’. 

Af journalist Peter Andersen

Tak fordi du læste artiklen — vi håber, du kunne lide den

Vi hopper lige til sagen: I Psykiatrifonden arbejder vi for at bekæmpe psykisk sygdom. Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi helst, at det fortsætter. Men vi er en privat sygdomsbekæmpende organisation, og der er mange udgifter forbundet med det arbejde vi laver.

Derfor håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Det kan du blive her!

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883