Cecilie Rubini: Det bedste råd har man selv

Cecilie Rubini er mor og indehaver af bloggen sneglcille.dk. Her deler hun sine tanker om forældreskab - og giver sine bedste råd om børneopdragelse. Cecilie har en søn og en datter, er stedmor til en dreng og er gravid.

DET GODE RÅD HAR MAN SELV 

Der er ikke ret meget andet end børn og forældreskab, der kan give anledning til gode råd. Man får dem kastet i nakken allerede fra det øjeblik, man bliver gravid. Det er om alt fra graviditet, fødsel, amning og senere hen søvn, mad, opdragelse, konflikthåndtering og så videre. Velmenende råd, men vidt forskellige råd, og man kan være sikker på at få dem - også selvom man slet ikke har spurgt. Når jeg tænker over det, er jeg måske faktisk også selv faldet i fælden. Den fælde, hvor jeg selv er kommet til at småtvinge mine egne gode råd ned i halsen på andre vordende eller nybagte forældre.

Jeg er mor til to børn, stedmor til en enkelt, og så er jeg i øvrigt også ret gravid i skrivende stund, så jeg ved selvfølgelig også et og andet om det med børn. Mine børn i hvert fald. Og det er nok også der, at filmen ind imellem knækker i al den rådgivning, der flyver om ørerne på os og kan forvirre mere end gøre gavn. Selvfølgelig skal man kunne tage imod råd og give dem fra sig, men man skal nok også have i mente, at hvad der virker for mig og for mine børn, måske ikke virker for andre. Præcis ligesom, at hvad der virkede på min søn, da han var spæd, overhovedet ikke gjorde sig gældende for min datter.

Dog er der ét råd, som jeg alligevel vil vove at påstå altid virker. Simpelt, og en anelse langhåret, men totalt effektivt:

’Stol på dig selv, lyt til dine børn og prøv dig frem… Repeat.’

Min pointe er, at jeg ofte har set andre (og i den grad også selv har gjort det samme) kæmpe og stålfast forsøge sig med et eller andet, de har læst/fået at vide er det rigtige, og når det ikke virker blive mere frustreret end ved udgangspunktet.

Hvis man lægger alt det væk. Kigger på sit barn og føler efter, hvad ens egen intuition siger, så er det faktisk ofte nok.
Alle forældre vil det bedste for deres børn, og jeg ved også, at det er derfor, at vi ofte tager alle de her råd ind og hårdnakket prøver at følge dem. Mange af os bruger en masse energi på at stile efter det perfekte. Men jeg tror på, at det netop er de små fiaskoer og småfejl, der gør os til gode og menneskellige forældre.  Alle er forskellige, heldigvis for det, og det gælder også vores børn, og netop derfor er der nok en meget god fidus i at bruge de utallige råd som inspiration frem for en brugsvejledning – for det findes ikke. Selvom det ville være smart. Lad os lære af vores egne erfaringer frem for andres - og bruge de råd i stedet.

Det er mit råd.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883