Lisbeth Kiel: Telefonfri zone

Lisbeth Kiel er mor og indehaver af bloggen itsfashionbaby.dk. Her giver hun sine bedste råd om børneopdragelse. Og fortæller om det, hun ville ønske, hun ikke havde gjort. Lisbeth har en søn og en datter.

MIT BEDSTE RÅD

Det fantastisk dejlige, men også fantastisk svære, ved forældrerollen er, at alting jo er faser. Nogle gange - når det eksempelvis er en fase med et konstant grædende spædbarn - er det rart, at man efter kun et par måneder er et helt andet sted i barnets udvikling. Til gengæld betyder det også, at hver gang man lige tror, at nu har man regnet den ud, så ændrer tingene sig. Nu ved man lige, hvordan barnet skal tackles på den helt rigtige måde, og så er man allerede igen på vej ind i en ny fase eller en ny alder med nye udfordringer og glæder.

I vores familie, med to børn på 6 og 8 år, er vi især udfordret på logistikken i en travl hverdag med et skolebarn og et børnehavebarn, der begge har legeaftaler og fritidsaktiviteter.

Vi har derfor booket et familiemøde ind i kalenderen hver søndag. Her sætter vi os alle fire rundt om spisebordet med en kop kaffe eller et glas mælk – og så er tv og telefoner gemt langt væk. 

Til familiemødet gennemgår vi, hvad der er på programmet for den kommende uge. Hvilke dage er der legeaftaler? Måske skal mor i biografen en aften, eller far skal ud at spille squash. Alt bliver skrevet ind på en oversigt med alle ugens syv dage, og har vi fx allerede nu overblik over, hvem der henter de forskellige dage, så kommer det også på planen.

Børnenes faste madlavningsdage er også på – i det hele taget noterer vi alle de ting, vi har styr på for den kommende uge. Hvis der er usikkerhed omkring nogle af elementerne – fx en stranddag som afhænger af vejret, så sætter vi en lille stjerne, så børnene kan se, at den aftale ikke ligger helt fast.

Vi får samtidigt lige taget en runde for at høre, om der er nogle ting, man hver især gerne vil i den kommende uge – og på den måde forsøger vi at undgå, at børnene en sen torsdag eftermiddag pludselig kommer i tanke om, at de længe gerne har villet i svømmehallen, og at det faktisk gerne må være lige nu.

Selvom det har krævet meget af os at få så meget struktur på hverdagen, så giver det børnene en enorm ro, og det frigiver samtidigt en masse overskud til os forældre. 
Børnene ved helt præcist, hvad der skal ske hver eneste dag, og derfor behøver de ikke at bruge energi og tid på at spekulere over det eller at spørge os igen og igen.

DEN VAR IKKE SÅ GOD

Jeg arbejder som professionel blogger på itsfashionbaby.dk, og når man som jeg lever af sin tilstedeværelse på de sociale medier, så er det en utrolig svær balance at passe sit job og samtidigt kunne være tilstede i nuet, når man er sammen med sine børn.

Jeg er selvstændig, hvilket giver mig en masse fleksibilitet og frihed, så jeg sagtens kan tage en spontan fridag med børnene, når der er brug for det. Men til gengæld betyder det også, at jeg aldrig helt bare kan trække stikket og holde fri.

Efter et par meget direkte kommentarer fra mine børn omkring mig og min smartphone, kunne jeg godt se, at det var nødvendigt at lægge nogle vaner om, så jeg formår at være tilstede i nuet, når jeg er sammen med børnene.

Jeg har derfor slået alle notifikationer fra på min telefon, hvilket omgående gjorde en stor forskel. Mine mails tikker ikke længere automatisk ind med et pling – dem skal jeg manuelt gå ind og hente i stedet. Jeg har aldrig de der stressende røde tal på fx Instagram eller Facebook, men vælger i stedet selv at gå ind i app’en, når jeg har tid og behov for det.

Derudover har vi gjort kl 16.30-19.30 til telefonfri zone her i huset. Vi sætter simpelthen telefonerne på lydløs og lægger dem væk, og skulle der være en presserende situation på jobbet, så sætter man sig ind på hjemmekontoret og tager hånd om det, så man ikke sidder med næsen i telefonen foran børnene.

Det har virkelig gjort en stor forskel i vores familie, og jeg er glad for nu at sende et vigtigt signal til mine børn om, at de naturligvis kommer i første række, og at de til enhver tid er vigtigere end mit job eller en ny opdatering på de sociale medier.

Tak fordi du læste artiklen — vi håber, du kunne lide den

Vi hopper lige til sagen: I Psykiatrifonden arbejder vi for at bekæmpe psykisk sygdom. Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi helst, at det fortsætter. Men vi er en privat sygdomsbekæmpende organisation, og der er mange udgifter forbundet med det arbejde vi laver.

Derfor håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Det kan du blive her!

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883