Nana Voxtrup: Det er jo ikke rocket science

Nana Voxtrup er mor og indehaver af bloggen Voxtrup.dk. Her deler hun sine tanker om forældreskab - og giver sine bedste råd om børneopdragelse. Nana har to sønner.

Vi er en helt almindelig familie bestående af en fuldtidsarbejdende far, en fuldtidsarbejdende mor, et børnehavebarn på 5 år og et skolebarn på 8 år. Og så kæmper vi for at få alle ender til at mødes. Gerne med et smil på læben selvfølgelig.

Vi drøner rundt for at nå det hele, og mens vi tonser rundt i vores hamsterhjul, bliver børnene større og større, og før vi ved af det, giver de os en stor fuckfinger og flytter hjemmefra. Det er jo sådan det går.

Vi har kun vores børn i vores hule hånd i så kort tid. Og den tid er så fandens kostbar.

Efter at vi i vores familie utallige gange, helt fejlagtigt, havde spurgt vores unger "hvad har I lavet i dag?" og altid fik samme svar som "ikke noget" eller "det kan jeg ikke huske", fandt vi ud af, at det var spild af tid.  Måske er det bare vores børn, der ikke kan huske en skid af, hvad de har foretaget sig i løbet af dagen, men som forældre vil man jo så gerne vide bare en brøkdel af, hvad de har lavet. Ikke kun fordi man er nysgerrig, men simpelthen fordi man reelt interesserer sig for, hvad ens børn har lavet. Man vil gerne høre om den der sjove leg, eller om den der papmachefigur de har lavet i verdens grimmeste farve, eller høre om den bog de har læst, eller om den der bordfodboldkamp de spillede i fritteren. Vi elsker at høre vores små poder fortælle om deres oplevelser, men efter en lang dag er de ikke specielt meddelsomme. Ikke vores børn i hvert fald.

Vi indførte derfor en hyggelig leg for et års tid siden, og den fungerer for os.

Hver aften, når vi spiser aftensmad, sætter vi et æggeur til en halv time. I den halve time sidder vi ved bordet. Man må kun forlade bordet, hvis man skal på toilettet, hvilket selvfølgelig sker ret ofte med 50 % børn i familien :-) Selvom vi har kastet maden i os allerede efter 10 min., bliver vi siddende. Og så tager vi en runde, hvor alle skal fortælle minimum en god og en mindre god (denne er valgfri, men muligheden er der) ting fra dagen. Det kan være stort som småt. F.eks. kan den gode ting være, at vores store dreng spillede fodbold med en dreng fra 3. klasse, og den mindre gode ting kan være, at han ikke brød sig om leverpostejmaden i madpakken. Ofte medfører denne lille leg, at vi kommer til at snakke om alt muligt andet fra dagen.

Det er dog ikke altid, at de kan komme på noget, og så hjælper vi dem lidt på vej, ved f.eks. at gætte. "Jeg tror den bedste ting, du har oplevet i dag er, at du har spist regnorme til frokost" kunne jeg f.eks. sige til min 5-årige søn. Eller jeg kunne en sommerdag sige "Jeg tror den bedste ting, du har oplevet er, at I byggede en snemand". På den måde kommer han lige pludselig i tanke om en hel masse ting fra dagen, for selvfølgelig har han ikke bygget en snemand på en sommerdag ellers spist regnorme til frokost.

Vores lille aftensmadsleg hjælper os med at få snakket sammen, og det er uden tvivl vores hyggeligste stund på dagen. En stund, hvor vi lige sætter en lille kæp i hamsterhjulet og falder ned. Bare for en halv time. Det er jo ikke rocket science, men det virker. I hvert fald i vores lille familie. Vores helt almindelige familie.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883