Tal om det svære – og slip det

Alt for mange unge oplever angst, stress eller føler et urimeligt stort pres for at præstere. ”Sig det højt” er navnet på Psykiatrifondens kampagne og indsats særligt for unge kvinder med angst. Flere undersøgelser har gennem de senere år vist, at især de unge kvinder i alderen 16 til 24 år er hårdt ramt. Det fik Psykiatrifonden til at skabe et projekt, der for alvor blev løbet i gang i efteråret 2018 og løber frem til og med 2020.

Cynthia Sanchez Neerbek

Cynthia Sanchez Neerbek på 23 år er en af Psykiatrifondens 15 unge ambassadører, der lige nu er ude på gymnasier og erhvervsskoler.

Første del handler om at få en gruppe unge ambassadører ud på gymnasier og erhvervsskoler i hele landet for at fortælle deres egne historier og gennem øvelser og god snak at få de unge til at overveje at være mere åbne, når de synes, livet er svært, eller de føler angst. ”Sig det højt” er et projekt, som skal nedbryde tabu, når det handler om angst, men også alt muligt andet, som presser på i hverdagen. ”Sig det højt” er finansieret af Det Obelske Familiefond og Lemvigh-Müller Fonden. 

Cynthia Sanchez Neerbek på 23 år er en af Psykiatrifondens 15 unge ambassadører, der lige nu er ude på gymnasier og erhvervsskoler for at fortælle deres historier og få eleverne til at være åbne om det, der er svært. Hendes egen historie er hård. En barndom med omsorgssvigt kastede hende ud i misbrug og selvskade. ”Kender I det, at man kan være hård udenpå, men virkelig sårbar indeni?”, spurgte hun de godt 50 elever, der hørte hendes oplæg på et gymnasium i Albertslund. Der blev nikket. 

Cynthia gik fra et hårdt liv til et andet: Da hun begyndte i gymnasiet, valgte hun bevidst den helt anden grøft som en utrolig kontrolleret, toppræsterende ung kvinde. Det satte angsten i gang for fuld tryk. Indtil hun en dag slet ikke kunne mærke sig selv, og hendes krop sagde stop. Endelig fik hun talt med nogen om angsten, og efter et forløb hos bl.a. en psykolog har hun i dag meget bedre fat i sig selv. Stadig til tider hård udenpå, men meget bevidst om, at det er en styrke også at kunne være sårbar.

 

Der bliver lyttet. Når ”Sig det højt”-ambassadørerne er ude på skolerne, har de en fagperson fra Psykiatrifonden med, som sætter det halvanden times arrangement i gang ved at fortælle eleverne, hvorfor det er vigtigt at turde tale om de svære ting, hvad angst er, og hvornår man bør få hjælp.

Angst er et grundvilkår i vores liv. Angst er et redskab og en forsvarsmekanisme, der redder vores liv. Angst er en naturlig følelse, som alle kender. Men hvis angst fylder så meget, at man ikke kan leve det liv, man ønsker at leve, eller hvis angsten isolerer eller hæmmer en, så skal man reagere. Et måske svært, men godt og vigtigt første skridt er at fortælle nogen om, hvordan man har det.

 

 

Angst og andet, der kan være svært at tale om, er ikke forbeholdt unge kvinder. Mændene må meget gerne være med. Ved ”Sig det højt”-arrangementerne kommer eleverne igennem nogle øvelser, hvor de i grupper besvarer spørgsmål som, hvorfor nogle ting i ens liv kan være svære at tale om. Eleverne fortæller, at de synes, det er pinligt, og at de ikke vil belemre andre med, hvordan de har det.

De fortæller også, at det kan føles skamfuldt ikke at have det godt. Tanken med arrangementerne er at skabe en åbenhed og tryghed blandt eleverne, som kan gøre det lettere at tale om det svære.

 

 

Eleverne vil meget gerne lytte og hjælpe en ven, der fortæller om noget, han eller hun synes er svært. Men de vil helst ikke selv være den, der fortæller. Det viser elevernes svar på et spørgsmål, de får som start på ”Sig det højt”-arrangementet.

Fra 2018 til 2020 holder Psykiatrifonden og de 15 unge ambassadører oplæg og arrangementer på gymnasier og erhvervsskoler over hele landet.

Tekst: Sarah Cecilie Boss 

Foto: Bo Tornvig

Køb dit eget håndlavede smykke - og støt kampen mod angst

Smykkedesigneren Anders Forup fra Handcraftedcph har designet et smukt vedhæng til fordel for Psykiatrifonden.

 

Overskuddet fra salget går til ’Sig det højt’-indsatsen, som skal bekæmpe angst blandt unge kvinder. 

 

Køb smykket her

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883