Øvelse 7: Spis angsten

Du kan gøre meget for at mindske og forebygge angst alene igennem din livsstil. Her kommer en række livsstilsråd, der hver især tager udgangspunkt i din fysiske eller mentale sundhed. Nogle gange kan det virke uoverskueligt med mange gode råd, men hvis du starter med at vælge et eller to, som du kan overskue at tage hånd om lige nu, så vil du også opleve en forskel.

Dyrk motion

Motionér helst en halv time hver dag, fx en løbetur, en rask gå-tur med hunden, havearbejde eller aktiv leg med børnene. Motion er guld værd mod angst, fordi det reducerer dagligdagens stress og udløser gode stoffer i din hjerne, bl.a. endorfiner, som giver øget velvære. Motion mindsker din anspændthed og øger din fysiske og mentale robusthed.

Spis sundt, regelmæssigt og varieret

En sund og varieret kost vil sikre, at du får de vitaminer og mineraler, du har brug for, og vil kunne medvirke til, at nervecellerne kan fungere optimalt. Nogle har glæde af ekstra tilskud af B-vitaminer og omega 3 fedtsyrer. Tal med din læge. Nogle oplever, at sukker og tilsætningsstoffer trigger deres angst.

Hold igen med alkohol

Undgå at dulme angsten med alkohol eller andre rusmidler. Det kan måske umiddelbart føles beroligende, men vil på sigt kun forværre angsten. For nogle vil det være nok at skære ned på deres alkoholindtag, mens andre vil opleve, at de får det bedre af at droppe alkohol helt.  


Pas på koffein

Undgå overdreven indtagelse af koffeinholdige drikke, da koffein kan forstærke angst. Der er koffein i mange ting: kaffe, sort te, cola, chokolade, Red Bull og lign.

Pas dine sengetider

Få tilstrækkelig og regelmæssig søvn, dvs. 7-8 timer hver nat. Nogle har brug for mere søvn, andre har brug for mindre. Prøv dig frem – du vil kunne mærke, hvornår du har det godt. Lyt evt. til beroligende musik eller en lydbog, hvis du har svært ved at falde i søvn. Få flere råd til en god søvn her.

Reagér på din angst

Bliv bevidst om dine første små tegn på stress, angst og uro, og læg mærke til, hvad der skete forinden, som kan have udløst det. Det kan fx være, at du får for lidt søvn, for meget alkohol, eller at du ikke for sagt fra. Undgå langvarig stress, da det øger sårbarheden over for angst. Respektér dine grænser og prøv – så vidt muligt – at leve det liv, der er godt for dig.

Når angsten rammer, er du ikke ved at blive sindssyg, men måske er der for meget stress i din hverdag. Prøv at sige: Goddag angst – nu er du her sørme igen. Hvad mon du vil fortælle mig i dag? Har jeg sovet for lidt i nat, drukket for meget kaffe eller sagt ja til for meget?

Pas på dig selv

Mærk efter, hvornår du er træt, og tillad dig selv at holde små pauser i løbet af dagen. Lav fx en kort meditationsøvelse eller gå en tur i løbet af din arbejdsdag, så du får ro i hovedet og sænker dit stressniveau. Du vil også have lettere ved at sove, hvis du slapper af flere gange i løbet af dagen.

Undgå at isolere dig

Lav aftaler med de mennesker, du holder af. Engagér dig i meningsfulde aktiviteter. Det får fokus væk fra de angstfulde tanker, og det giver dig noget at glæde dig til.

Køb dit eget håndlavede smykke - og støt kampen mod angst

Smykkedesigneren Anders Forup fra Handcraftedcph har designet et smukt vedhæng til fordel for Psykiatrifonden.

 

Overskuddet fra salget går til ’Sig det højt’-indsatsen, som skal bekæmpe angst blandt unge kvinder. 

 

Køb smykket her

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883