Øvelse 9: Bekymringstimen

Hvis du bekymrer dig i mange timer om dagen, kan du prøve dig frem med denne øvelse. Øvelsen går ud på at skemalægge dine bekymringer til et fast tidspunkt dagligt, hvor du bekymrer dig fokuseret i fx 30 eller 2x15 minutter – alt efter hvad der passer bedst ind i din dagsrytme. På denne måde kan du arbejde på at undgå, at dine bekymringer spreder sig ud over hele dagen. Øvelsen kan synes paradoksal, men den virker ved, at den giver dig en følelse af at få kontrol over den tid, du bruger på at bekymre dig.

Sådan gør du

Du bestemmer dig for et fast tidspunkt og skriver det i din kalender – det skal helst være dagligt. Tidspunktet på dagen er ikke så afgørende. Sæt en alarm til fx 30 min. Måske vælger du at bekymre dig om eftermiddagen fra kl 16.30-17 på vej hjem i toget, og i den tid bekymrer du dig ligeså meget, du har brug for.

I din bekymtringstime er det godt, hvis du skriver ned, hvad du bekymrer dig om, og at du noterer, om det er en tænkt situation eller en reel situation. Du skal ikke lægge låg på, men gerne ‘overdrive’ dine forestillinger så meget, at de kommer ud af proportion. Spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Dør du af det? Nej, vel? Når den halve time er gået, skal du bestemme dig for at parkere dine bekymringer til næste gang, du har bekymringstid. Skriv i din dagbog, hvad du evt. skal bekymre videre dig om i næste bekymringstid.

Hvis din bekymring alligevel bliver ved med at dukke op, siger du venligt til dig selv, at tanken ikke er konstruktiv nu, men bare vil dræne dig. Derfor skal den parkeres indtil næste bekymringstime, hvor du vil give bekymringen din fulde opmærksomhed.

Hold bekymringerne inden for bekymringstimen!

Hvis bekymringene kommer igen på andre tider af dagen – eller nye bekymringer kommer til – skal du sige til dig selv: Denne her nye bekymring vil jeg give tid i morgen kl. 16.30-17. Skriv gerne temaet for den nye bekymring ned i en notesbog. På den måde fortæller du dig selv, at du vil tage dig af bekymringen senere. Det er derfor 'sikkert' at slippe bekymringen og give dig selv lov til at fortsætte din dag. Måske vil du endda opleve, at din bekymring ikke længere føles så vigtig, når du har tid til at bekymre dig næste gang.

Køb dit eget håndlavede smykke - og støt kampen mod angst

Smykkedesigneren Anders Forup fra Handcraftedcph har designet et smukt vedhæng til fordel for Psykiatrifonden.

 

Overskuddet fra salget går til ’Sig det højt’-indsatsen, som skal bekæmpe angst blandt unge kvinder. 

 

Køb smykket her

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883