9. Råd til pårørende

Viden om kognitive vanskeligheder er første skridt, når du vil støtte din pårørende i at håndtere problemer med at huske, koncentrere sig og bevare overblikket. Kognitive vanskeligheder kan vise sig på mange forskellige måder. Som pårørende kan du fejlagtigt komme til at tolke glemsomhed eller manglende overblik som om personen ikke er engageret eller mangler vilje. Det er vigtigt, at du ved, at din pårørende hverken er dum, doven eller ved at blive dement. Når du får en bedre forståelse af, hvad der sker, vil du også have mere realistiske forventninger til, hvad din pårørende kan og ikke kan. Hvis du skruer ned for dine forventninger og accepterer, at din pårørende i en periode ikke kan det samme som tidligere, kan det være med til at mindske konflikter i hverdagen.

Hvordan støtter du din pårørende?

Der findes ingen regler for, hvor lidt og hvor meget man skal støtte. Det afhænger af den enkelte person og den givne situation. Men der er nogle generelle forhold, som er vigtige at kende til som pårørende:

Sociale sammenhænge er udfordrende

Sociale sammenhænge stiller store krav til tænkningen – især når man har kognitive vanskeligheder. Vær opmærksom på, hvilke forventninger du har til jeres samvær. I perioder med kognitive vanskeligheder har din pårørende måske ikke overskud til at deltage i fredagshygge med naboer, fødselsdage i vennekredsen og lignende sociale aktiviteter.

Al begyndelse er svær, og ændringer tager tid

Nye tiltag, fx brug af kalender, kræver mest støtte i de første par måneder, hvor der endnu ikke er indarbejdet faste rutiner. Din støtte kan i starten være at minde din pårørende om at skrive aftaler i kalenderen eller at have kalenderen med overalt. Din støtte kan mindskes efterhånden, som din pårørende bliver fortrolig med at bruge kalenderen.

Når humøret og energien falder, vokser behovet for støtte

Din pårørende har brug for mere støtte i de perioder, hvor vanskelighederne er størst. Hvis din pårørende har en depression, og humøret er dårligt, kan du ikke forvente, at vedkommende har overskud til selv at arbejde med at afhjælpe de kognitive vanskeligheder. Men i perioder med mere overskud vil personen i højere grad selv kunne gøre en indsats. Nye tiltag, fx at bruge en kalender, skal derfor helst introduceres i en periode, hvor din pårørende har overskud til at være med til at indarbejde den nye rutine.

Brug længere tid om færre ord

Når du taler med din pårørende skal du have tid til en rolig samtale. Brug færre ord, og sig de vigtigste ting først, da det kan være svært for personen at koncentrere sig om en længere samtale.

Din rolle som pårørende

Som pårørende kan du være med til at:

  • inspirere personen til at afhjælpe vanskelighederne, fx ved at foreslå brug af kalender
  • støtte dit familiemedlem i at opbygge gode rutiner, fx minde personen om at huske at tage kalenderen med overalt.
  • assistere vedkommende i perioder, hvor det er nødvendigt, fx kan du være den, der har overblikket i forbindelse med madlavning og husligt arbejdeovertage. Uddeleger gerne enkle og overskuelige opgaver til dit familiemedlem (fx at skrælle kartofler eller slå græs).

Husk at passe på dig selv!

  • Hold fast i dit eget liv og dine interesser, så vidt det er muligt – det kan give dig mere overskud til at være der for din pårørende.
  • Tal med dit netværk om, hvordan situationen påvirker dig. Måske er der også nogen i dit netværk, der kan give en hånd med og aflaste jer engang imellem, fx i forhold til børnepasning eller praktiske opgaver?
  • Det kan også hjælpe dig at mødes med andre pårørende, fx i en pårørendegruppe. Her kan I dele jeres erfaringer og inspirere hinanden i forhold til at håndtere situationen.

Psykiatrifondens rådgivning

Selvom man ikke selv er direkte ramt af kognitive vanskeligheder eller andre psykiske belastninger, er det vigtigt at passe på sig selv og eventuelt søge vejledning eller hjælp. Psykiatrifondens rådgivning sidder hver dag klar med gratis og faglig funderet rådgivning både til personer, der er ramt af psykiske problemer og deres pårørende. Ring til vores rådgivning på telefon 3925 2525 eller læs mere om rådgivningen her.

Selvhjælpsbog: Saml tankerne

"Mens jeg sidder til møderne, kan jeg godt forstå, hvad der bliver sagt, men når jeg går derfra er det hele væk" - Bodil. "Jeg ved godt at det måske lyder mærkeligt, men min største succes i løbet af det seneste år er, at jeg har fået lavet rutiner for, hvornår jeg vasker tøj" - Carina.

Vi kan alle indimellem opleve kognitive vanskeligheder, fx hvis vi er trætte eller pressede. Det går som regel over igen efter en pause eller en god nats søvn. 

Træn dine kognitive færdigheder med en dosis struktur og rutiner fra Louise Meldgaard Bruun

 

Køb bogen her - al overskud fra bogsalg går til arbejdet for et godt liv til flere.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883