"You got to drop from doing into being"

"The founding father of mindfulness", Jon Kabat-Zinn, gæstede Danmark. Det var en begivenhed, som tiltrak over tusinde deltagere til hans arrangementer. Arrangementer, hvor deltagerne blev introduceret til mindfulness og selv fik mulighed for at deltage i gruppemeditation med mesteren ved roret. Vi var med for at blive klogere på, hvad det er, mindfulness kan, som så mange efterspørger.

”Velkommen til! Hvor er det dejligt at se, at så mange har afsat to timer til at være her på en hverdagsaften. En aften, hvor vi ... ja, faktisk skal vi ikke lave noget som helst. En aften, hvor vi bare skal være til stede og sammen.”

Med disse ord byder den lille mandeskikkelse med det grå hår og de runde briller på scenen velkommen til foredraget 'En aften med Jon Kabat-Zinn'.

Hvert af de røde veloursæder i Det Ny teater i København er besat, og forsamlingen på 1.000 hoveder lytter intenst til hvert et ord, der forplanter sig i den store, runde teatersal. De fleste er kommet for at se deres store forbillede. De har læst hans bøger og lyttet til hans mediterende stemme i høretelefonerne. Nogle har hørt ham live før, andre ser ham endelig for første gang. Navnet er Jon Kabat-Zinn. En amerikaner, som for snart 40 år siden introducerede den vestlige verden for meditation via ’mindfulness-træning’.

En træning, som tager udgangspunkt i buddhistiske meditationsprincipper om at fokusere mere på ”at være” i stedet for på ”at gøre". På at være til stede i nuet og være opmærksom.

”You got to stop from doing, into being,” som han formulerer det på sit modersmål mellem de lange kunstpauser. Aftenen igennem taler han ubesværet i to timer om mindfulness via forskning, fakta og anekdoter fra sine 40 års erfaring. Men det er først dagen efter, at han for alvor træder ind i rollen som ’mindfulness-guru’, når han skal være centrum for en gruppemeditation for 600 personer i Bella Center. 

En mester i mindfulness

Jon Kabat-Zinn k i 1971 en ph.d. i molekylærbiologi. Han er i dag professor emeritus i medicin ved Massachusetts Medical School, hvor han i sin tid grundlagde The Stress Reduction Clinic og senere The Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society. Senest har han været med til at udvikle grundlaget for Mindfulnation UK, som er en plan for at indføre tilbud om mindfulness til hele befolkningen. Både i sundhedsvæsenet, folkeskolen, på arbejdspladsen og i fængsler.

Forsker, forfatter og meditationslærer

Jon Kabat-Zinn uddannede sig oprindeligt inden for naturvidenskaben, men skiftede sidenhen spor for at fokusere på meditationens virkning på krop og sind, og på hvordan man kan integrere mindfulness i sundhedsvidenskab, uddannelse og ledelse. Desuden er han forfatter til flere bestsellere om mindfulness, som har gjort ham til en berømthed på området i det meste af verden. 

Han holder godt fast i sin videnskabelige forskerbaggrund, og ser sig hellere omtalt som videnskabsmand end forfatter og underviser – og slet ikke guru, som overskriften her antyder. Det er også hans evidensbaserede tilgang til mindfulness, der har fået både politikere og lægers øjne op for mulighederne for mindfulness som recovery-værktøj og som alternativ til medicin ved visse psykiske sygdomme.

Deltagere fra nær og fjern

Dagen efter hans foredrag skinner solen blegt og lunt. Det er torsdag morgen, og 600 spændte kursister i Bella Center venter igen på den lille mand med den store karisma. I dag er han her ikke som forsker og fortaler for evidens, men som særdeles eftertragtet meditationslærer. 

Billetterne er blevet revet væk på trods af en pris på over 1.000 kr. – penge, som bl.a. går til Dansk Center for Mindfulness, som har arrangeret dagen. Her er mennesker i alle aldre og typer. Den store hal summer af forventning som en flok lejrskoleelever, der venter på, at toget skal sætte i gang og føre dem til destinationen. Folk vælter ind ad de store døre med taskerne fulde af tæpper, yogamåtter og puder, som de spreder ud i en stor halvcirkel rundt om scenen.

 

”Jeg er meget spændt på i dag. Jon virker så sej. For selv om vi var 1.000 personer i Det Ny Teater i går føltes stemningen stadig meget intim, og han var helt nærværende.” 

             Merete Abildgaard, deltager. 

 

Merete Abildgaard er kommet helt fra Nordjylland for at være med i dag.

”Jeg har taget turen herover, fordi det var en fantastisk mulighed for at opleve ham live. Jeg har kun dyrket mindfulness i halvandet år, men man kan ikke undgå at støde på Jons navn, hvis man har bare lidt interesse for mindfulness,” fortæller hun forventningsfuld.

Merete Abildgaard begyndte at dyrke mindfulness, efter at hun blev syg af stress på sit tidligere job som bankrådgiver. Hun bruger i dag mindfulness til at få ro på kroppen og til at komme sig over stresstilstanden.

Er du bange for at dø eller for at leve?

Da den store forsamling har indfundet sig på tæpper og stole, indtager hovedpersonen et lille podium, som udgør scenen for i dag, og sætter sig til rette i skrædderstilling. Han løfter to små cirkelformede metalgenstande og lader dem klinge sammen. Tre gange. Den delikate og klare lyd forplanter sig helt ud i alle hjørner af den store hal. Den småsnakkende forsamling falder helt til ro.

”Lad os starte dagen inde i os selv og ved at være sammen.” Der er helt stille. ”Jeg tror ikke, at de fleste mennesker er bange for at dø. De er bange for ikke at leve. For ikke at leve 100 %,” fortsætter han uden videre introduktion. Igen er der helt stille. Alle lytter intenst. De fleste med lukkede øjne. Kun ventilationsanlæggets brummen høres i baggrunden. Dagens mindfulness-meditation er i gang. 

 Af Peter Andersen, redaktør og videnskabsjournalist 

Tak fordi du læste artiklen — vi håber, du kunne lide den

Vi hopper lige til sagen: I Psykiatrifonden arbejder vi for at bekæmpe psykisk sygdom. Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi helst, at det fortsætter. Men vi er en privat sygdomsbekæmpende organisation, og der er mange udgifter forbundet med det arbejde vi laver.

Derfor håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Det kan du blive her!

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883