42.000 ER ENIGE: DET ER PSYKT!

Har du brækket armen? Så er du heldig. Du får nemlig hurtigt hjælp – og du skal ikke selv have penge op af lommen. Står du med en knækket psyke, er det en anden historie. Synes du også, at det er psykt? Så er du enig med de 42.160 mennesker, som har givet Psykiatrifonden deres underskrift på, at det skal være slut med ulighed i sundhed mellem mennesker med psykisk sydom og fysisk sygdom. Jo flere underskrifter, jo sværere er det for politikerne at vende tommelen nedad. Og i sidste uge afleverede Psykiatrifondens formand de mange underskrifter til formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Venstres Jane Heitmann.

Siden i sommer har Psykiatrifonden samlet underskrifter under sloganet "Det er psykt!", og opbakningen har været overvældende. Men det står også efterhånden klart for de fleste - også politikerne, hvis man skal tro deres valgløfter - at psykiatrien i Danmark er i knæ og har brug for en del mere end det sædvanlige.

Formand for Folketingets Sundhedsudvalg Jane Heitmann, Venstre, og Torsten Bjørn Jacobsen, Psykiatrifondens formand, mødtes på Christiansborg, hvor Jane Heitmann fik overleveret et USB-stick med de mange underskrifter, som hun sætter stor pris på:

”Det her er jo en af vor tids største politiske dagsordener, og jeg er simpelthen så glad for at I har valgt at sætte fokus på, hvordan vi sikrer at mennesker medf psykiatriske sygdomme lever lige så længe som andre,” siger hun.

 

Skal have anerkendelse som kræft- og hjerteområdet

Flere penge, senge, læger, fokus på børn og mennesker med misbrug. Det vrimler med ord og meldinger i debatten om den psykiatri, politikerne erkender er nødlidende. Socialdemokratiet vil give en halv milliard kroner mere til psykiatrien hvert år de kommende ti år, og Enhedslisten har talt om en såkaldt "akutmilliard" under finanslovsforhandlingerne.

 Under sommerens valgkamp var der bred enighed den politiske rad rundt om det store behov for et ambitiøst løft af psykiatrien. Et er sikkert, mener Torsten Bjørn Jacobsen: ”Psykiatrien og mennesker med psykisk sygdom trænger til anerkendelse og prioritering i samme vægtklasse som hjerte- og kræftområdet har fået gennem årene – en varig investering, som samtidig er et endegyldigt valg og en bindende vedtagelse om ikke længere at acceptere de tilstande, mennesker med psykisk sygdom lever med i dag.”

 

Læs her, hvordan Psykiatrifonden mener, en tiårsplan for psykiatrien skal se ud

 

 

 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883