Børn tager mobilen med i seng - det påvirker nattesøvnen og deres karakterer

Hvert andet barn bruger sin smartphone eller tablet inden sengetid, viser Psykiatrifondens nye undersøgelse. Skærmene frarøver børn og unge nødvendig søvn, og det kan have alvorlige konsekvenser. Psykiatrifondens chefpsykolog Ditte Charles opfordrer forældre til at interessere sig for deres børns digitale liv. Så er det lettere at sætte grænser, siger hun til blandt andre Politiken.

Ligger din teenagedatter med ansigtet oplyst af sin telefon inden sengetid og har gang i et par tråde på Messenger, mens hun lige fører tommel-fingeren ned over skærmen for at opdatere sin Instagram? Eller har din 10-årige søn sin tablet inden for rækkevidde i sengen og bliver forstyrret af bimlende noti-fikationer fra sine spil, når han prøver at falde i søvn? Så er du langtfra den eneste. En ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Psykiatrifonden blandt 1.007 forældre til børn mellem 7 og 15 år, afslører, at 6 af 10 af børnene, 58 procent, altid eller ofte har deres smartphone eller tablet hos sig i det rum, hvor de sover. Og halvdelen af ungerne, 47 procent, bruger hver dag eller stort set hver dag deres skærm inden sengetid. Andelen er højest blandt de unge teenagere, hvor 69 procent er online, inden de skal sove, mens det gælder for hver femte af 7-9-årige barn.

Søvnproblemer kan føre til dårlig trivsel

Psykiatrifondens chefpsykolog Ditte Charles er forbløffet over resultaterne.

"Forskning viser, at børns søvn påvirkes negativt, bare de har adgang til en smartphone i soveværelset. De har højere risiko for at sove kortere og dårligere med mange opvågninger, ligesom de oftere er trætte i løbet af dagen. Søvnmangel øger risikoen for, at børnene trives dårligt, og kan i værste fald føre til depression og angst.

Derfor skal forældre sørge for, at skærmene, også deres egne, kommer ud af soveværelset", siger hun til Politiken.

Børn tager mobilen med i seng - det skader nattesøvnen og deres karakterer (Låst mod betaling)

Det blå lys fra skærmen hæmmer det hormon, som hjælper os til at falde i søvn, og notifikationer eller beskeder forstyrrer. Det betyder, at børnene sover kortere, typisk vågner flere gange om natten og står op både trætte og uoplagte den følgende dag.

"Søvn er en essentiel del af børn og unges fysiske og psykiske udvikling, og hos de børn, der i forvejen har nogle psykiske problemer i deres liv og er lidt sårbare, er mangel på søvn associeret med depression", siger chefpsykolog Ditte Charles i et interview med TV2.

Seks ud af ti børn sover med deres mobil ved sengen

Få meget mere at vide om søvn i Psykiatrifondens mentale motionscenter

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883