Novelle hjalp Stine ud af skyggen

Stine Raagaard Nannestads søster har en psykisk sygdom og har kæmpet med sygdommen i mange år. For at få sat ord på skrev hun novellen, du finder link til nederst i artiklen. Men læs først hendes barske historie om at vokse op i skyggen, hvor smerte og kærlighed går hånd i hånd.

Kærlighed og smerte går hånd i hånd, når Stine Raagaard Nannestad beskriver forholdet til sin psykisk syge søster. Men på et tidspunkt kunne Stine ikke rumme det mere og bukkede under for stress. Både på grund af søsterens sygdom, men i næsten endnu højere grad, fordi hun havde presset sig selv og både overhørt og flygtet fra advarselssymptomerne. Men en efterfølgende sygemelding satte også en masse tanker i gang. Tankerne blev til en ide, og ideen blev til ord. Ordene blev til en novelle, som blev udgivet via Psykiatrifonden.

"Som barn var jeg glad for at skrive. Jeg troede, jeg skulle leve af at skrive. Men jeg skrev novellen for at komme af med en masse tanker", siger Stine Raagaard Nannestad.

Novellen med de udtrykte tanker satte også gang i en anden proces. Den helt eksistentielle proces, der udmøntes i spørgsmålet: "Hvad skal jeg arbejde med resten af livet?" Og den proces har Stine taget hul på gennem sin uddannelse.

"Jeg er tidligere familiebehandler, og nu er jeg sprunget ud som selvstændig konsulent for familier, der har forskellige udfordringer. Det betyder samtidig at jeg har taget lederskab over mit eget liv, og det havde jeg brug for", konstaterer Stine Raagaard Nannestad nøgternt.

Hun har mange andre ideer, bl.a. om at bruge heste som en del af en terapi. Men hun erkender samtidig at processen at rejsen som pårørende langt fra er slut.

"Når man er pårørende kravler det ind under huden på en selv, i en grad så det næsten føles invaliderende. Men jeg er gået styrket ud af processen, selvom det en gang imellem næsten føles omvendt. For jeg kan godt blive enormt skrøbelig og min krop blive enormt stresset. Men nu kan jeg erkende, at det er sådan det er", siger Stine Raagaard Nannestad.

Line nu kan hun koncentrere sig om en række opgaver, hun allerede har fået i sin lille nystartede virksomhed. Navnet på virksomheden er ”Barnets stemme”.

"Det hedder den for at ære mindet om min lillesøster fra dengang, hun var et barn og endnu ikke led af onde stemmer, mindreværd og psykisk sygdom. Og også for at værne om barnets stemme generelt. Det barn i os, der ikke overtænker, kategoriserer og fordømmer, men som i stedet giver sig lov til at sanse, føle og bare tør være med det, der er", siger Stine Raagaard Nannestad.

Læs Stines stærke novelle her

Læs et længere interview med Stine, bragt i Psykiatrifondens støttemedlemsblad 3/2019

 

 

 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883