Sundhedsreform skuffer psykiatrien dybt

Regeringens nye forslag til en sundhedsreform vækker dyb skuffelse hos blandt andre Psykiatrifonden. Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift. Skuffelsen skyldes, at sundhedsreformen ikke nævner psykiatrien.

Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt. Foto: Petra Theibel JakobsenPartierne bag reformen henviser til dén psykiatrihandlingsplan, regeringen kom med i september, men som formand for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt, siger:

"Psykiatrihandlingsplanen peger netop på en lang række store problemer i psykiatrien – herunder rekruttering af personale. Og ingen af disse problemer er der taget højde for i dét udspil til en sundhedsreform, som regeringen nu er kommet med. Det er meget, meget ærgerligt, og også ganske uforståeligt."

Psykisk sygdom vejer tungt i statistikken

Ifølge alle statistikker er samfundets pris for flere af de psykiske lidelser højere end for nogen somatisk sygdom, og samlet set udgør psykiske lidelser en fjerdedel af sygdomsbyrden. Samtidig stiger antallet af psykiske patienter. Det betyder ifølge formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Gitte Ahle, at der er akut behov for flere sengepladser, bedre ambulante forløb og mere personale – herunder praktiserende læger. Antallet af dem vil regeringen øge, og det roser Anne Lindhardt. Hun håber, det samme kommer til at gælde speciallæger i psykiatri og psykologer. Desuden peger hun på et helt konkret behov for at gøre psykologbehandling gratis:

"Det er en fuldstændig urimelig forskelsbehandling, man udsætter folk med psykiske lidelser for. I dag er det gratis, når du går til læge, mens du skal betale, hvis du går til en psykolog med de samme lidelser. Det skaber en kæmpe social ulighed i vores samfund. Og det kan vi ikke være bekendt."

Læs hele artiklen

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883