Kom godt igennem en svær jul

Psykiatrifondens rådgivning er klar til jul - en jul, der kan blive endnu mere svær end den plejer at være for dem, der føler sig usikre, ensomme og isolerede. Klare aftaler i familien er en af de måder, vi kan hjælpe hinanden til en bedre jul. Få gode råd fra en af vores rådgivere, psykolog Gitte Lybke.

Allerede i årets første ti måneder havde Psykiatrifondens gratis, anonyme rådgivning besvaret flere henvendelser end i hele 2019.

Der er kommet mange nye frivillige rådgivere til, så der nu er i alt 100, som tager imod henvendelser på telefon, chat og mail. Og inden længe kommer den juletid, der i forvejen kan være svær, hvis man har det svært psykisk.

Det er man også klar til i Psykiatrifondens rådgivning:

”Vi er ved at lægge vagtplanen, og som altid skal det nok gå op. Vi har åbent alle juledage, også juleaften”, fortæller leder af Psykiatrifondens rådgivning Liza Johnson.

 Bliver hjemme eller er ikke inviteret

”Det, henvendelser handler om i selve julen er fx, at mennesker bliver hjemme, selv om de egentlig skulle have været til juleaften med familien – de har fået det dårligt, de er bange for at være til besvær – i andre tilfælde handler de svære tanker om, at man ikke er inviteret nogen steder hen eller at man oplever, at alle omkring en er så glade og ”man selv har det ad helvede til””, som Liza Johnson siger.

Usikre pårørende: Hvad gør vi?

”Vi får også henvendelser fra pårørende til mennesker med psykisk sygdom eller vanskeligheder, som beder om råd til, hvordan de kan håndtere de situationer, der kan opstå, hvis de fx har en pårørende med angst eller depression, og det knækker for dem juleaften. Mange henvendelser kredser om ensomhed – at man føler sig alene med sin sygdom, at andre ikke forstår eller at man føler sig anderledes og ikke forbundet med andre mennesker”, fortæller hun.

Kom igennem den svære jul med klare aftaler. Læs eller genlæs rådene her

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883