Mentalt træt af corona? – Det kan du gøre

Mange af os har nok mærket, at den kampgejst og selvfølge, vi handlede med, da corona-pandemien var ny, har ændret sig. Tiden sætter sine spor, og isolation, ensomhed og tanker om en uvis fremtid fylder på en anden måde nu, hvor corona ikke ser ud til at gå væk foreløbig. ”Det er vigtigt at holde fast i at gøre det, vi kan gøre, uden at bryde restriktionerne”, siger Psykiatrifondens formand. Det er en vej til at holde fast i hverdag og sociale relationer.

”Nogle afholder sig fra besøg, sundhedsaftaler, sociale arrangementer, af frygt for smitte eller selv at smitte – men det er vigtigt at bruge de muligheder, der fortsat er”, siger han.
Sundhedsvæsenet er stadig åbent, også for andet end corona – det er en vigtig pointe for Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen:

”Mennesker med psykisk sygdom kan ikke vente. Corona-situation eller ej, så kan det være en dårlig ide at lade tiden gå og tilstanden måske blive værre”, siger han.

Og han forstår udmærket, hvorfor situationen kan bide sig fast i psyken:

“Coronavirusset har alt det, som angst og frygt er lavet af. Fare for dig selv, dit liv og helbred. Fare for dine omgivelser og risikoen for, at du kan være ansvarlig for, at andre bringes i fare ved at smitte dem”, siger han.

Hans opfordring er rettet til alle, ikke alene mennesker med brug for kontakt med sundhedsvæsenet – unge mennesker, fx:

Unge har det hårdt og svært

”Unge mennesker er særligt hårdt ramt nu og har gennem meget, meget lang tid ikke kunnet have det sociale liv, de er vant til og har brug for. Nogle er lige begyndt på en ny uddannelse, måske et helt nyt sted i landet, hvor de ikke kender nogen. Normalt ville rusture og fester være den gode vej ind i alle de nye venskaber og oplevelser, der venter, men ikke nu. Og det er hårdt og svært for mange”, siger han.

 Dermed går hans råd også til forældre og andre pårørende:

”Når den unge eller det menneske, du kender, som har det svært, måske er FOR tilbageholdende med at leve et socialt liv eller bruge de muligheder, der trods alt er, så tal om det. Understreg, at vi stadig kan mødes inden for visse rammer, vi kan stadig have det sjovt – vi kan stadig komme til lægen eller på hospitalet, hvis vi har brug for det. Og vi kan gøre det trygt ved at overholde de regler, vi efterhånden alle sammen kender så godt”, siger Torsten Bjørn Jacobsen og henviser til Sundhedsstyrelsens retningslinjer med hyppig håndvask eller afspritning, afstand og visse steder mundbind.

Gode råd om at komme igennem kriser

Hvis du eller dine nærmeste er psykisk påvirkede af coronakrisen, kan du finde råd og redskaber på vores website Klar Krisen, som vi udviklede i foråret. Det omhandler alle former for kriser i livet – også den krise, pandemien har kastet os ud i: https://klarkrisen.dk/

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883