Sådan hjælper du corona-trætte børn og unge

Corona-pandemien har på mange måder sat sine spor. Som forælder til børn og unge oplever du måske, at de nuværende tiltag og restriktioner har stor indflydelse på dit barns trivsel. Måske oplever du, at dit barn mistrives i fjernundervisningen hjemmefra, udviser tegn på angst eller at den unge lider et stort afsavn til sine jævnaldrende. Her giver Psykiatrifondens psykolog Signe Bjerregaard dig fire gode råd.

Når børn og unge mistrives, kan det give anledning til både bekymring og frustration hos forældre. For mange forældre er deres børns trivsel noget af det allervigtigste og kan derfor være sårbart, når mistrivslen melder sig. Måske føler du dig rådvild over, hvordan du skal reagere overfor dit barn, eller bliver ramt af en afmagtsfølelse, hvis den unge afviser din omsorg.

I Psykiatrifonden har vi lavet fire råd, der henvender sig til dig som forælder til et barn eller ung, som mistrives pga. den nuværende coronasituation i Danmark. Husk også, at du altid kan kontakte Psykiatrifondens rådgivning, hvor der sidder frivillige klar til at lytte og besvare spørgsmål om dit barns mistrivsel.

  • Tag temperaturen på barnets mistrivsel

Hvis du som forælder bekymrer dig for dit barns mistrivsel, er det vigtigt at dele jeres observationer, for at blive klogere på hvad mistrivslen handler om og hvad der skal gøres. Et vigtigt parameter her er hvordan og i hvor stor grad barnets hverdagsliv er påvirket. Fx kan I lægge mærke til ændringer i om barnet sover, spiser, tager kontakt eller udviser adfærdsændringer i humør og følelser. Hvis I er bekymrede for jeres barn, kan det være en fordel at drøfte dette med fx egen læge eller andre sundhedsprofessionelle.

  • Mød den unges mistrivsel alvorligt

Som forælder kan det være svært at sætte sig ind i og huske, hvor vigtig kontakten til andre jævnaldrende er for unge mennesker. Af samme grund kan den unge hurtigt opleve at føle sig bagatelliseret, hvis du som forælder har svært ved at forstå behovet. Men for unge mennesker er kontakten til jævnaldrende noget af det absolut vigtigste i deres udvikling, og dermed kan tilkendegivelsen af den unges følelser fra dig som forælder medvirke til at den unge føler sig hørt og forstået.

  • Spejl dine forældrefølelser med ligesindede

Hvis du oplever stor afmagt, magtesløshed og frustration som forælder, kan det være en fordel at finde et fortroligt rum, hvor du kan få afløb for dine følelser – udenom dine børn. Her kan andre forældre, der evt. har børn på samme alder som dine egne børn være guld værd, fordi følelserne ofte er genkendelige for mange.

  • Prioritér og udforsk familietiden

Den nuværende samfundssituation betyder for de fleste børn og unge, at de er mere sammen med familien end normalt. Dette kan i sig selv være en udfordring – særligt når følelserne går op og ned. Det er vigtigt at huske, at børn og unge oftest gerne vil være sammen med familien. Hvis familietiden bliver anspændt, kan du prøve at inddrage dit barn i hvilke aktiviteter I skal lave sammen, eller indimellem gå på kompromis med det du som forælder betragter som kvalitetstid sammen.

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883