Hvad kan du selv gøre?

Findes der ikke et tilbud om gratis psykologhjælp til unge i din kommune? Så kan du selv være med til at skabe opmærksomhed om behovet. Her kan du læse vores argumenter for gratis psykologhjælp til unge. Brug dem - og vær med til at lægge pres på politikerne i din kommune.

Det kan du selv gøre

  • Mød op på møder og stil spørgsmål. Det kan fx være: ”Hvad vil du som politiker gøre for, at der er et tilbud om rådgivning, støtte og psykologhjælp til de unge i vores by, som har brug for det?” og ”Hvornår får vi sådan et tilbud?”
  • Har du selv personlige erfaringer med psykisk sårbare unge mennesker, der ikke fik den hjælp, de havde brug for – og som kunne have brug for et tilbud om åben, anonym og gratis psykologhjælp – så skriv fx et læserbrev til din lokale avis om det, hvor du beder politikerne forholde sig til det.
  • I dag har alle lokalpolitikere en side på Facebook og andre sociale medier. Siderne er som regel åbne for, at alle kan skrive til politikerne. Skriv din historie kort og spørg direkte, hvilke planer, politikeren har for at skabe tilbud, der afhjælper det, du skriver om.
  • Gør det samme, når du møder politikere.

Mange unge har det svært

”Stress, angst og depression æder folkesundheden op” – sådan lød en overskrift i Kristeligt Dagblad tidligere på året. Og der går næppe en uge uden overskrifter, særligt om, hvordan indre og ydre krav presser unge mennesker. Det gælder dem, der går på en uddannelse og gerne både vil have 12 i karakter, være den bedste til sin sport og den bedste ven, veninde, kæreste, datter eller søn. Det gælder også dem, der er uden for uddannelsessystemet og måske kæmper med symptomer på angst eller depression og unge, der har det så svært, at de er begyndt at skade sig selv. Og det gælder dem, som oplever at livet kan være rigtig svært. Statistikken taler sit tydelige sprog: De senere år er antallet af unge i alderen 15-19 år, som har fået diagnosen depression, tredoblet.

Unge og sårbare

Det lyder måske mærkeligt i et privilegeret samfund som vores, men mange unge, uanset deres situation, har ofte svært ved at få den hjælp, de har brug for. Studievejledere, lærere – og forældre og venner, selvfølgelig – er ofte stærke ressourcer, men mange af de sårbare unge har brug for professionel hjælp. Derfor arbejder vi for, at flere danske kommuner skal have et åbent, anonymt tilbud om psykologhjælp til kommunens unge.

Det er der gode grunde til at prioritere

Jo før, man får den rigtige hjælp, jo bedre. Over halvdelen af dem, der udvikler en egentlig psykisk sygdom, får de første tegn på den i teenageårene. Hvis bare nogle af de tilfælde kan forebygges, har vi vundet. 

I dag sender angstsygdomme flere end nogensinde på førtidspension.

De unge over 18 år, som i dag i særlige tilfælde kan få tilskud til psykologhjælp, benytter psykiatrien mindre, end dem, der ikke har den mulighed, viser en analyse.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883