Sådan hjælper min mentor mig

undefinedKarina Jeppesen har fået en samtalepartner og ligesindet igennem Psykiatrifonden og Vejle Kommunes Peer-projekt. Det har fået hendes humør op i Ole Henriksen-niveau, som hun siger det, og hun ser lys for enden af tunnellen.

Nogle gange skal hun bare se på mig for at vide, hvordan jeg har det – uden at jeg overhovedet behøver at sætte ord på. Det er dejligt, fordi jeg ikke altid ved, hvor eller hvorfor det gør ondt.

Sådan siger 28-årige Karina Jeppesen om sin mentor, Anne.

"Vi mødes og snakker, og hvis der er nogle problemer, taler vi om dem. Fx skal jeg tabe mig nu, og hun støtter mig i mit madvalg. Jeg har også tandlægeskræk, og det vil hun hjælpe mig med. Det, at hun selv har haft psykiske problemer, gør, at hun kan sætte sig ind i, hvordan jeg har det."

Ikke så meget, der driller mere

Karina Jeppesens møder med Anne er kommet i stand gennem Psykiatrifonden og Vejle Kommunes Peer-projekt. Her er grundtanken er, at en person, som er kommet et stykke vej i sin recovery, er mentor for en anden – peer’en – som har brug for støtte i sin proces.

"Det har fået mit humør op i Ole Henriksen-niveau. Jeg går rundt og smiler, og det smitter af på andre, har jeg fået at vide. Den livsglæde har jeg fået ved at møde min mentor, fordi jeg har fået bedre styr på nogle ting ved at tale med hende. Der er ikke længere så meget, der driller mig," siger Karina Jeppesen, som i øjeblikket er i aktivering i "Ubåden" i Vejle, hvor hun bor.

"Jeg kunne mærke allerede efter et par møder, at det her ville blive godt, for det er tydeligt, hvor meget Anne brænder for det. Og fordi hun er kommet videre med sin sygdom, ser jeg også lys for enden af tunnellen. For mig er det en belastning at gå rundt og have det, som jeg har det, så derfor håber jeg, at tingene kan forandre sig og blive lettere."

Banket mig selv i hovedet

Karina Jeppesen er stadig under udredning i socialpsykiatrien i Vejle Kommune, og hun glæder sig til den dag, hun får papir på, "hvad der er galt".

"Lige nu er lægerne usikre, det er måske adhd, måske bipolar lidelse eller depression. Jeg har været meget præget af ensomhed og fik en depression, da jeg mistede min mor for tre år siden. Jeg har altid undret mig over, at jeg fx ikke kunne holde styr på min lejlighed, og at jeg følte mig anderledes end andre. Det har jeg banket mig selv oven i hovedet med. Min mor bekymrede sig for min isolation og fik mig med i Ventilen (projekt for ensomme unge, red.), hvorfra jeg blev henvist til psykiatrisk afdeling. Det er faktisk en lettelse, at 'der er noget' – en forklaring på, hvorfor jeg har haft svært med nogle ting. Så jeg glæder mig til den dag, jeg har papir på, hvad det er."

Relationen til peer-mentor Anne har støttet Karina Jeppesen, fordi Anne kan forholde sig til, hvad Karina går og bokser med. Noget, hendes familie har haft svært ved.     

"Der har været mange misforståelser mellem mig og min familie, som heller ikke har haft viden om min diagnose. Med Anne er det som at være på lige fod. Hun er længere i sin proces og kan relatere til, hvad jeg arbejder med."

Fx har det været vanskeligt for Karina Jeppesen at besøge sin mors gravsted, hvilket hun har oplevet, at familien har haft svært ved at respektere og forstå.

"Det har Anne hjulpet mig med. Vi har talt om, hvorfor det er så slemt, og hun har sagt, at jeg jo bare kan gå, når jeg ikke kan holde ud at stå og se på gravstedet længere. Det har betydet, at jeg nu har besøgt det et par gange uden problemer. Med Anne har jeg turdet være helt åben, fordi hun har kunnet rumme mig – det tør jeg sjældent med nye mennesker, og det har spændt ben for mig."

Det er Karina Jeppesens plan selv at blive mentor.

"Jeg vil rigtig gerne hjælpe andre, og nu kan jeg jo tale ud fra min egen erfaring som peer. Jeg har fået nogle redskaber fra min mentor og fra andre projekter, som jeg tænker andre kunne få gavn af." 

Læs om Vejle Kommunes Peerprojekt her.

 

Læs også:

Forholdet til andre ændrer sig

Følelseslivet udvikler vi sammen med andre

Vores forhold til andre lærer vi af far og mor

Gode råd til pårørende

Livet tæt på psykisk sygdom

Peerprojektet

Se dine følelser i øjnene

Hvad er ensomhed?

Sådan bryder du ensomheden

Personlig beretning: Utilstrækkelighed var mit mellemnavn

Personlig beretning: Dun blev til fjer og fjer blev til vinger

Interview med forfatter: Mennesket i frit fald

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883