FAQ

Her kan du få svar på de mest almindelige spørgsmål, der relaterer sig til undervisning af Psykisk Førstehjælp og til brug af instruktør-siden.


Må jeg selv lave cases, som er tilpasset mine kursister?

Ja, det må du meget gerne. Det er altid godt at gøre casene interessante og relevante for dine kursister.

Må jeg udvide mit P1H kursus med en time, hvor der kommer en person og fortæller sin sygdomshistorie?

Ja, det er du meget velkommen til. Husk blot at indholdet af kurset skal vare min. 12 timer. Det betyder, at du ikke må sætte den personlige historie i stedet for noget andet i programmet.

Må jeg gøre kurset kortere end de 12 timer?

Nej, det må du ikke. De undersøgelser, der viser, at Psykisk Førstehjælpskurser har god effekt på kursisternes mod til at handle, når de møder et menneske i krise, genkende tegn på psykisk sygdom samt øge deres viden om psykisk sygdom, bygger på det program og manual, som Psykisk Førstehjælp er funderet på. Derfor må der ikke undlades dele af det program, som kurset indebærer. 

Der står i informationsmaterialet, at man kan vælge fire ud af syv kriser, men på slidesene er der kun to steder, hvor der står ”vælg mellem”. Kan jeg godt vælge to kriser under samme tema?

Ja. Designet i slidesene tager udgangspunkt i en default-gave, hvor der gennemgås en krise per tema. Hvis du vurderer, at det er gavnligt eller mere relevant for den målgruppe du underviser at erstatte en krise med en anden, er du velkommen til det. Du er dog forpligtet til at gennemgå min. fire kriser i løbet af et kursus, men kombinationen af disse er op til dig. Det giver dog god mening at undervise i de kriser, der relaterer sig til temaet man beskæftiger sig med, men man kan også undervise selvstændigt i en krise.

Må jeg gerne opdele kurset i mere end to dage?

Ja, det er du velkommen til.

Hvorfor bruger vi 14 timer på at gennemføre et 12-timers kursus?

Vi bruger i alt to timer på pauser i løbet af to dage - derfor bliver det 14 timer i alt. 

Må jeg udlevere slides til mine kursister?

Nej, det må du ikke. Men alt hvad der gennemgås på slides på kurset står også i den manual, som kursisterne får udleveret ved kurset. 

Hvorfor er der ikke noget omkring personlighedsforstyrrelser i materialet?

Det er ikke inkluderet i det australske materiale. 

Skal jeg bruge alle øvelser på mit kursus?

Nej, det behøver du ikke.

Skal jeg bruge hele Power Point præsentationen?

Nej, det behøver du ikke. De slides, som du ikke ønsker skal vises kan du skjule ved at højreklikke på diasset og tryk ”skjul dias”.

Må jeg ændre i dias?

Ja, det må du, men vi anbefaler, at du ikke gør det de første to gange du afholder et kursus. Man må gerne tilføje billeder, men der er lagt en grafisk stil til kurserne, som skal overholdes. Hvis du har forslag til forbedringer er du velkommen til at kontakte os.

Jeg vil gerne undervise nogle kursister i engelsk – må jeg bruge det engelske program?

I øjeblikket nej. Vi har planer om at udgive en engelsk Power point-udgave. Vi håber, at vi får tid til at lave dette i efteråret 2015.

Hvornår modtager mine kursister et certifikat?

Dine kursister vil modtage et certifikat på deres mail den næstfølgende mandag efter de har besvaret skemaet. Hvis en af dine kursister ikke vil give feedback på kurset, men blot ønsker et certifikat, kan han/hun skrive en mail til Ditte på dm@psykiatrifonden.dk.

Hvornår og hvordan får jeg selv feedback på mit kursus?

Du vil få sendt en analyse af din feedback fra kurset, til din mail, 14 dage efter dit kurset sluttede.

Hvordan bestiller jeg bøger, pjecer og kort?

Du kan bestille materialer ved at skrive en mail med forespørgslen til Ditte på dm@psykiatrifonden.dk. Du kan få materialer tilsendt med posten (det koster 100 kr. i fragt), eller selv hente dem i receptionen på 3. i Psykiatrifonden.

Må jeg gerne selv tage kontakt til et firma og udbyde kurset?

Det må du meget gerne. 

Afholder Psykiatrifonden Psykisk Førstehjælpskurser?

Ja. Der er i den forbindelse flere grunde til at vi selv afholder kruser. 

1. Vi har brug for at kunne teste vores materialer løbende og bruger de kurser vi selv afholder som laboratorium for udvikling af materialer.

2. Vi skal afholde kurser for at uddanne vores personale i Psykisk Førstehjælp, så det kan udbredes i forbindelse med andre projekter og programmer.

3. Vi er nødt til selv at holde vores masterinstruktører skarpe på det at afholde Psykisk Førstehjælpskurser og har et princip om at vores masterinstruktører skal være erfarne instruktører. 

Det er vores store ønske i Psykiatrifondenden at udbrede Psykisk Førstehjælp mest muligt. Vi er derfor i Psykiatrifonden meget opmærksom på at vi ikke skal udkonkurrere vores eksterne instruktører. Derfor søger vi at afholde vores kurser med et tilsvarende prisniveau og ikke at lægge dem oven i eksisterende kurser. 

Hvad må jeg tage for et P1H kursus?

Alt vedrørende betaling er op til den enkelte instruktør. Vi blander os derfor ikke i, hvor meget instruktørerne tager for deres kurser.  

Hvorfor står agorafobi uden % på dias 89?

Agorafobi er ikke en del af den undersøgelse, der refereres til og derfor er der ikke tal på det. Det er ikke muligt at tage tal fra en anden undersøgelse da disse ikke nødvendigvis har samme metode. Derfor har vi valgt at holde os til den ene undersøgelse agorafobi er med i arket, fordi det udgør en af de store angstformer og er meget relevant for forklaringen af konsekvenserne ved panik.

Hvorfor er bipolar nævnt som en depressions sygdom, når den også nævnes under psykoser?

Bipolar lidelse er en psykisk sygdom, som er karakteriseret ved, at personen oplever store udsving i sit humør - både depressive og maniske tilstande. I både de maniske og depressive perioder kan en person, der har en bipolar lidelse opleve psykoser. Derfor beskrives sygdommen både under depression og psykoser. Psykose er et symptom på flere psykiske sygdomme, heriblandt bipolar lidelse.