04.JUL.2019

Ortoreksi

Ortoreksi (Orthorexia Nervosa) er en sygelig besættelse af at spise sundt, og tilstanden blev defineret af lægen Steven Bratman i 1997.

Ortoreksi er ikke en anerkendt diagnose i diagnosesystemerne ICD eller DSM, men den bliver diskuteret som værende den fjerde spiseforstyrrelse. Ortoreksi er kendetegnet ved, at personens ønske om at være sund bliver ekstrem og har negative konsekvenser i hverdagen.

I forsøget på at være så sund som muligt, risikerer ortoreksi at medføre social isolation, fejlernæring og nedsat livskvalitet grundet en bestemt diæt, ekstremt fokus på mad og ritualiserede madvaner (Koven og Abry 2015).

Tegn på ortoreksi 

Mennesker ramt af ortoreksi vil ofte have meget rigide regler og ritualer for deres kost og måltider. De vil takke nej til arrangementer, hvor der indgår spisning eller alternativt medbringe deres egen mad. Derudover vil mennesker, der lider af ortoreksi, ofte miste interessen for alt andet end maden og i mange tilfælde isolere sig socialt.

Ortoreksi og andre psykiske sygdomme 

Forskning peger på, at der findes et overlap mellem ortoreksi og anoreksi samt OCD (obsessive-compulsive disorder). Personer med ortoreksi og anoreksi har samme stræben efter perfektion og behov for kontrol. De OCD lignende karakteristika, blandt personer med ortoreksi, ses blandt andet ved et stort fokus på hygiejne, når maden indtages samt behov for at arrangere maden.

Spiseforstyrrelser - symptomer, årsager og behandling

Bogen beskriver spiseforstyrrelser med vægt på symptomer og behandling.

Spiseforstyrrelser er psykiske sygdomme, hvor forholdet til mad, krop og spisning er så forstyrret, at det går ud over ens sundhed og sociale liv.  Man skelner typisk mellem anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning, men der findes næsten lige så mange kombinationer af spiseforstyrrelsessymptomer, som der er mennesker med spiseforstyrrelser.

Spiseforstyrrelser behandles primært med psykoterapi, men også med fysioterapi, kropsterapi og diætistbehandling.

 

Køb bogen - al overskud går for arbejdet til et godt liv til flere

  • Referencer

    - Koven, Nancy, og Alexandra Abry. 2015. «The Clinical Basis of Orthorexia Nervosa: Emerging Perspectives». Neuropsychiatric Disease and Treatment, Februar, 385. doi:10.2147/NDT.S61665.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883