04.JUL.2019

Selective Eating Disorder (SED) eller Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID)

Selective Eating Disorder bliver i Danmark omtalt som undgåelses- eller restriktivt næringsindtag. Lidelsen er en diagnose i det amerikanske diagnosesystem DSM, men ikke i det europæiske og danske ICD.

Undgåelses- eller restriktivt ernæringsindtag er en lidelse, hvor man har ganske få madvarer, som man kan spise. Det kan minde meget om ekstrem kræsenhed, men personer med undgåelses- eller restriktivt næringsindtag får det fysisk dårligt blot ved tanken om andre fødevarer.

Den restriktive undgåelsesadfærd resulterer i vægttab, fejlernæring og negative psykosociale konsekvenser (fx dårlig livskvalitet). Personer med undgåelses- eller restriktiv næringsindtag har ikke et forstyrret kropsbillede og frygter ikke vægtøgning, som det ses ved anoreksi (Norris, Spettigue, og Katzman 2016).

Nogle undersøgelser har vist, at personer med undgåelses- eller restriktiv næringsindtag har en øget tendens til at have generaliseret angst (Fisher et al. 2016).

Spiseforstyrrelser - symptomer, årsager og behandling

Bogen beskriver spiseforstyrrelser med vægt på symptomer og behandling.

Spiseforstyrrelser er psykiske sygdomme, hvor forholdet til mad, krop og spisning er så forstyrret, at det går ud over ens sundhed og sociale liv.  Man skelner typisk mellem anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning, men der findes næsten lige så mange kombinationer af spiseforstyrrelsessymptomer, som der er mennesker med spiseforstyrrelser.

Spiseforstyrrelser behandles primært med psykoterapi, men også med fysioterapi, kropsterapi og diætistbehandling.

 

Køb bogen - al overskud går for arbejdet til et godt liv til flere

  • Referencer

    - Fisher, Rosen, Ornstein, Mammel, Katzman, Rome, Callahan, Malizio, Kearney, og Walsh. 2016. «Characteristics of Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder in Children and Adolescents: A ``New Disorder’’ in DSM-5 - pdf». Åbnet Marts 8. http://www.jahonline.org/article/S1054-139X(13)00771-4/pdf.

     

    - Norris, Mark L, Wendy J Spettigue, og Debra K Katzman. 2016. «Update on eating disorders: current perspectives on avoidant/restrictive food intake disorder in children and youth». Neuropsychiatric Disease and Treatment 12 (Januar): 213–18. doi:10.2147/NDT.S82538.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883