Motion som behandling i psykiatrien

På Psykiatrisk Center Nordsjælland i Hillerød har man igennem mange år brugt motion og fysisk aktivitet som en del af behandlingen. Både på lukkede og åbne afsnit. Faktisk har man så gode erfaringer med motion, at man har tilknyttet en fysioterapeut til alle afdelinger og investeret i træningsmaskiner og en spritny udendørs multiboldbane.

Træningsmaskinerne står linet op langs væggene, så der er nok til at matche en mindre afdeling af Fitness World. Hiphop musik – som Rene har valgt – strømmer ud af højtalerne, mens Adam giver boksebolden en lige højre efterfulgt at et hurtigt hug med venstre.

”Jeg elsker at bokse, og det giver mig en længere lunte og gør mig glad. Når jeg dyrker motion, får jeg renset ud i de dårlige tanker,” siger Adam, der er en stor og muskuløs mand med en meget venlig stemme.

”Det er alle endorfinerne, der bliver frigivet, som gør dig i godt humør,” forklarer han videre, mens boksebolden svinger frem og tilbage, og Renes romaskine snurrer i baggrunden.

Rene og Adam er begge patienter på det lukkede afsnit i Hillerød. Én til tre gange om dagen lægger de vejen forbi motionsrummet for at få pulsen op og stressniveauet ned.

Motion som en del af behandlingen

På Psykiatrisk Center Nordsjælland får alle tilbud om motion som en del af behandlingen.

 

Alt efter patientens tilstand er der forskellige muligheder for fysisk aktivitet. Fx:

  • Afspændingsgrupper, kropsgrupper og kropsbevidsthedstræning (Basio Body Awareness Therapy)
  • Fysisk træning i træningsrum - motions og styrketræning
  • Yoga-grupper
  • Gå- og løbegrupper
  • Morgengymnastik

Motion afmonterer konflikter

Anette Klahr er centrets udviklingsfysioterapeut og viser rundt på afsnittet. Hun oplever dagligt, hvordan fysisk aktivitet er med til at gøre patienterne bedre i stand til at mestre deres sygdom og hjælpe dem på vej tilbage til en mere stabil hverdag.

Sammen med centrets andre fysioterapeuter står Anette Klahr for at sammensætte motionsprogrammer, som er tilpasset den enkelte patient. Støtte og planlægning er alfa og omega for, at motion kan blive en succes for både patienter og behandlere.

”Vi kan tydeligt mærke, at regelmæssig motion og fysisk aktivitet har en positiv effekt på langt de fleste af vores patienter, uanset om de er på lukkede eller åbne afsnit. Det er med til at reducere stresshormonerne og følelsen af angst, som igen reducerer konflikter på afsnittet. Men motionen skal ske på patientens præmisser og med professionel sparring fra det faglige personale, for at det fungerer,” siger Anette Klahr. 

Motion som middel til at nedbringe tvang

Tidligere i år meldte regeringen ud, at de havde et stort ønske om at nedsætte brug af tvang i psykiatrien. Baggrunden er, at tvang har været stigende i Danmark i mange år. Her kan motion være et effektivt middel til at nå målet, forklarer ledende overlæge på afsnittet Pernille Helmbæk:

”Motion er interessant i forbindelse med ønsket om nedsat brug af tvang i psykiatrien. Færre konflikter og færre sociale spændinger mellem personale og patienter får selvsagt nødvendigheden af tvang til at falde. Det er vores egen erfaring, og undersøgelser fra England viser det også.”

Fysisk aktivitet i gårdhaven og tv-stuen

På akutmodtagelsen kommer patienter, der enten selv har henvendt sig eller bliver indlagt mod deres vilje. Her står man med andre udfordringer, når det gælder motionstilbud. 

”Vores patienter er her i meget kort tid – i gennemsnit 2,1 dag – så derfor kan vi ikke lave programmer og forløb, som på de andre afsnit,” forklarer afdelingssygeplejerske Mette Kamp Hansen.

Derfor har hun og sygeplejerske Anja Mathisen tænkt nøje over, hvordan man kan indrette afdelingen, så patienterne bliver ’nudget’ til at dyrke mere motion. Det har bl.a. resulteret i et hyggeligt udendørs gårdmiljø med permanente træningsmaskiner og et lille motions- og afslapningsrum, som er en integreret del af tv-stuen.

”Med glasvægge og direkte adgang mellem tv-stuen og det lille motionsrum og træningsmaskiner på fællesområderne gør vi fysisk aktivitet meget mere tilgængeligt og til en naturlig del af hverdagen her på akutmodtagelsen,” forklarer sygeplejerske Anja Mathisen.

Det, der virker, er det, man er motiveret for

Motion er både effektivt som behandling og som forebyggelse af psykisk sygdom. Nogle kan endda nøjes med at lade sig behandle primært via motion og måske helt undgå medicinering. Men det varierer altid fra person til person, slår overlæge Pernille Helmbæk fast. Det individuelle aspekt gælder også for, hvilken type motion patienterne skal dyrke for at få det bedre, supplerer Annette Klahr:

”Den type motion, der virker, er den type motion, som du er motiveret for at dyrke. For nogle er det løb, for andre er det træningsmaskiner, og for nogle tredje kan det være yoga, dans eller andre balance- og koordinationsaktiviteter.” 

I motionsrummet på det lukkede afsnit, hvor Adam og Rene er ved at få sved på panden, ved Rene bestemt godt, hvad der motiverer ham:

”Jeg kan bedst lide romaskinen, for med den kan jeg træne næsten alle muskelgrupper. Og så får jeg mere selvtillid og kommer til at se bedre ud – og det kan kvinderne jo også godt lide,” siger han med selvsikkerhed i stemmen. 

Af journalist Peter Andersen

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883