Sex med dig selv er helt i orden

Hvis du er single og ramt af psykisk sygdom, kan udsigterne til at opleve intimitet og have sex med en partner måske være lange. For det kan være svært at møde en anden, når sygdommen udfordrer ens selvbillede, selvtillid og sexlyst. Men i de perioder – og i alle andre perioder i livet i øvrigt – er det helt i orden at skabe nydelse for sig selv og fokusere på selvkærlighed.

Afklædte kroppe og udfordrende blikke møder os her, der og alle vegne. I reklamer, i gadebilledet, i ugebladene, på internettet og i de sociale medier. Men når snakken falder på at skabe nydelse for sig selv, er det stadig tabu for mange. 

Illustration: Pia Olsen

”Siden tidernes morgen har onani været set som noget forbudt og skamfuldt. I Bibelen står der fx, at manden ikke må spilde sin sæd på jorden, og de fleste er sikkert engang blevet bildt ind, at man kan blive blind af onani. Selvom vi er et andet sted i dag, er der stadig et vist tabu omkring det,” siger Mia Petersen, Psykiatrifondens sex- og samlivskonsulent.

Helt ok at gøre det med sig selv

At forbinde onani, eller ”selvkærlighed”, som hun foretrækker at kalde det, med skam og tabu, er ikke hensigtsmæssigt, mener hun. 

For det at skabe nydelse for sig selv kan være meget værdifuldt – også hvis psykisk sygdom fylder, og man kan have svært ved at mærke sig selv, sin krop og sine behov. ”I en tid, hvor man er psykisk nede, er det vigtigt at bevare forholdet til sin egen krop, seksualitet og sin lyst, så man er pejlet ind på, hvad man kan lide, og hvad man har lyst til.” Og her er onani og dyrkelse af kærligheden til sig selv godt, forklarer hun videre: ”Hvis man skal mærke sin egen lyst, så er det rigtig godt at starte med sig selv. Når du er sammen med dig selv, er fokus på dig: Hvordan har jeg det lige nu? Hvordan føles det? Hvad har jeg lyst til?” 

En god og gratis kilde til voksenvelbehag 

Når sindet går i sort, er der mange som glemmer eller kommer på afstand af, at de har muligheden for at dyrke kærligheden til sig selv. Og det er ærgerligt, når vi rent faktisk ved, at sex og onani kan gøre en masse godt for os, mener Mia Petersen. Så derfor lyder et simpelt råd fra hende: 

”Husk dig selv på, at du i legen med dig selv har en god og gratis kilde til voksenvelbehag, som du kan vælge, når du har lyst. Når vi bliver tændte, giver det en masse positive effekter både mentalt og fysisk. Onani sænker fx niveauet af stresshormonet kortison i kroppen.” 

For at nære og inspirere selvkærligheden og lysten anbefaler hun, at man kan opsøge litteratur, film og kunst, som pirrer ens lyst og vækker sanserne til live. I boksen her på siden får du et par anbefalinger. 

Ikke en kur mod psykisk sygdom

Mia Petersen pointerer, at onani selvfølgelig hverken er en kur mod psykisk sygdom eller må komme i stedet for sund og nærværende kontakt med andre mennesker eller almindelig livsudfoldelse. ”Der findes tilfælde, hvor onanien tager overhånd og bliver for hyppig – en slags afhængighed. Det kan være et udtryk for netop psykisk ustabilitet. I så fald skal man søge professionel hjælp ved fx læge eller psykiater.”

Af Peter Andersen, redaktør og videnskabsjournalist

Tak fordi du læste artiklen — vi håber, du kunne lide den

Vi hopper lige til sagen: I Psykiatrifonden arbejder vi for at bekæmpe psykisk sygdom. Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi helst, at det fortsætter. Men vi er en privat sygdomsbekæmpende organisation, og der er mange udgifter forbundet med det arbejde vi laver.

Derfor håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Det kan du blive her!

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883