En del af Psykiatrifondens arbejde handler om at støtte mennesker, der er udsatte på arbejdsmarkedet. Dels handler det om at forebygge psykisk mistrivsel på arbejdspladsen, dels om at gøre det muligt at vende godt tilbage til arbejdspladsen, hvis man har været sygemeldt med psykisk sygdom. Det kan også handle om at hjælpe den enkelte med at afdække, hvor meget og hvilken type arbejde man kan have fremover, hvis man ikke kan eller vil komme tilbage til det job, man havde før.
I Psykiatrifondens beskæftigelsesafdeling arbejder psykologer og socialrådgivere tværfagligt med at hjælpe mennesker med psykisk sygdom. Det foregår i forskellige mentor-, udviklings- og arbejdsprøvningsforløb, hvor man i samtaler, praktikforløb og psykoedukation lærer noget om psykisk sygdom og støttes i at opnå den bedst mulige trivsel på arbejdsmarkedet. Det er typisk jobcentre, der sender deres borgere i et forløb.
Uvidenhed og manglende forståelse
Mennesker med psykisk sygdom kan være mindst lige så udsatte på arbejdsmarkedet som mennesker med fysisk sygdom, forklarer Jonas S. Jensen, teamleder i Psykiatrifonden.
”Der kan være arbejdssituationer, som er vanskelige i perioder, hvor personen har det skidt, og han eller hun kan møde en barriere af uvidenhed og mangel på forståelse, der gør det hele værre. Det er vigtigt at arbejde med strategier for, hvordan arbejdsopgaver og en hverdag på en arbejdsplads kan sættes mest hensigtsmæssigt sammen, så man er rustet til vanskelige perioder – eller kan forebygge dem,” siger han.