Selvskade - derfor sker det, sådan hjælper du - og Sarahs historie

Udenpå havde Sarah styr på det hele. Hun klarede sig godt i skolen, var pligtopfyldende og ansvarlig derhjemme. Men indeni var der kaos, og det havde der været meget længe, uden at nogen havde hjulpet hende. Sarah var 15 år gammel og gik i 8. klasse, da hun skar i sig selv for første gang. Den aften i køkkenet blev ikke den sidste. Den blev til fem år med perioder med selvskade. I dag ser hun tilbage og har fundet bedre måder at kontrollere de kaotiske følelser og tanker på end med et barberblad. Hun vil gerne fortælle sin historie. Og vise sine ar.

For Sarah er langtfra den eneste, som har skadet sig selv. De senere år er det især antallet af unge kvinder, der skader sig selv, som er vokset. Og det er naturligvis stærkt bekymrende, er alle enige om.

Hvorfor gør de det?

Ingen er ens, men alligevel er der nogle risikofaktorer, man kan pege på. Det mest interessante, vigtige og dog lidt oversete er imidlertid ifølge centerleder og ph.d. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning, at se på, hvad der får et sårbart menneske til at holde op med at være selvskadende eller allerhelst aldrig begynde. Hun har forsket i, hvilke faktorer der beskytter mod selvskade.

Det kan du læse meget mere om i vores store tema om selvskade, hvor vi også dykker ned i de tidlige tegn på selvskade og i, hvordan du hjælper et menneske, der skader sig selv, uanset om du har et professionelt forhold til personen, eller du er ven eller forælder.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883