Personlige beretninger: Stemplet af psykisk sygdom

Psykisk sygdom kan måske ikke ses, men den sætter dybe mærker. Her kan du møde Marie Louise, Mads Fabricius og Michalla. De fortæller deres egen historie om, hvordan det er at blive stemplet af psykisk sygdom. Både af omverden - men også af dem selv.

Marie Louise fik sin diagnose i e-Boks. Borderline. Hun kunne næsten høre lyden af et tungt stempel, der blev trykket ind i hendes pande. Det eneste, hun vidste om borderline, var, at hun delte diagnose med den amerikanske massemorder Jeffrey Dahmer. Kort tid efter oplevede hun, at sagsbehandleren på jobcenteret så op fra sin skærm efter at have læst hendes diagnose og sagde: ”Du er jo en ’farlig borger’.” Marie Louise kom først i behandling efter mange måneder, og først da begyndte hun at forstå det, som psykiater Bjørn H. Ebdrup også siger i historien om Marie Louise: ”Diagnoser er ikke sandhed hugget i granit.” Men stemplet føltes tungt, ikke mindst det stempel, hun satte på sig selv, da diagnosen var ny.

Michalla lever med sine psykoser på godt og ondt. Det har hun gjort i mange år. ”Du har ingen ret til at være her. Du skal dø,” kan stemmerne i hendes hoved sige. Hun kan føle, at hun bliver stukket af tusind myg og slår vildt omkring sig. Men der er ingen myg. ”Jeg bebrejder ikke folk, at de forsvinder fra mit liv,” siger hun. Hun har mistet mange mennesker i sit liv, fordi hendes skizofreni skræmmer dem, og fordi den betyder, at hun i perioder har svært ved at være til stede for andre.

Mads Fabricius er erklæret fuldstændig rask efter at have haft skizofreni. Alligevel har han ikke de samme rettigheder som andre. Men det kæmper han stålsat for at få. Historien om 31-årige psykologistuderende Mads Fabricius får en til at tænke på en rigtig god søndagsfilm. En af dem, hvor man lader sig synke ned i sofaen og ind i dramaet om helten, den ensomme fighter, som kæmper med alle midler mod sin sygdom, bliver rask – og derefter møder en mur af forhindringer mod at forfølge sine drømme. Han indleder en kamp mod ’systemet’, og dramaet fortsætter. I skrivende stund ved vi ikke, om det bliver en happy end.

Tekst: Lotte Ladegaard og Sarah Cecilie Boss

Foto: Lotte Ladegaard

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883