”Vi mener, det er meget vigtigt at sætte ind, allerede når medarbejderen eller kollegerne ser tegn på stress eller mistrivsel – og selvfølgelig vil vi allerhelst forebygge, at det opstår. Tidligere så man ikke dem, der var i ’på vej’-zonen, men reagerede måske først, når medarbejderen blev sygemeldt. Der er ikke nogen mirakelkur, men det vigtigste er, at det skal være o.k. at tale om, at man føler sig presset,” siger hun.
For få udfordringer kan også give stress
Hvis en medarbejder har hejst stressaget, har han eller hun adgang til psykologbehandling og andre ting, der kan hjælpe, og så bliver der hurtigt udarbejdet det, ISS kalder en ”tilbagekomstplan”.
Til den hører også, at ledere anerkender, at det er meget forskelligt, hvad der presser medarbejdere og måske udløser stress. ”Nogle føler sig presset af for få udfordringer, andre af for mange,” siger Dorthe Rønnau.
Et anerkendende æble
Og så er der det med æblerne. Det handler om anerkendelse af medarbejdere, når de gør et specielt godt stykke arbejde, og det handler om, at medarbejderen skal nde sit formål med arbejdet. Kunden, som typisk er en større virksomhed, hvor ISS tager sig af vagt, bygningsvedligehold, kantine eller rengøring, kan anerkende den særlige indsats ved at sende ISS et såkaldt æblepostkort med begrundelsen, og så giver ISS medarbejderen en lille nål med et æble til uniformen.
Anerkendelsen kan også gives af interne kolleger eller ledere. Dorthe Rønnau har selv fået et æble af en medarbejder engang. Det var en kollega, der gerne ville kvittere for, at den dengang nyansatte HR-direktør havde givet hende arbejdsglæden tilbage.