04.JUL.2019

Depression hos fædre og deres børn

Flere undersøgelser har vist, at et barn har større risiko for selv at få en depression, hvis dets mor har depressive symptomer. Nu viser en ny undersøgelse, at fædres depressioner også betyder noget.

Depression starter ofte i teenageårene, og én af de vigtigste risikofaktorer har vist sig at være, om ens mor har en depression. Nu har en stor undersøgelse blandt britiske familier valgt at se på, om også farens depressive symptomer har en betydning for, om en ung bliver ramt af depression.

Forskerne har set på over 13.000 familier, hvor forældrene er blevet spurgt om deres depressive symptomer på et tidspunkt, hvor deres børn var mellem syv og ni år gamle. Børnenes symptomer på depression blev målt, da børnene var 13-14 år gamle. Man så en klar sammenhæng mellem både fædre og mødres depres-sive symptomer, da deres børn var små, og børnenes depressive symptomer som teenagere. Og fædrenes symptomer var lige så stærkt associeret med børnenes, som mødrenes var.

Forebyggelse er vigtig

Forskerne bag undersøgelsen benytter lejligheden til at slå et slag for, at der skal arbejdes på at forebygge depressioner blandt børn, hvis forældre er deprimerede – uanset om det er moren eller faren, der er ramt. Psykiatrifonden har i mange år tilbudt gruppeforløb til børn af forældre med en psykisk sygdom.

Kilde: Lewis G et al: ”The association between paternal and adolescent depres­sive symptoms: evidence from two population­based cohorts”. Lancet Psychiatry, 2017;4(12):920­926.

Af Joan Bentzen, analytiker og Ph.D.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883