04.JUL.2019

Høj forekomst af psykisk sygdom hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom

Kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har over 50% øget risiko for en psykisk sygdom sammenlignet med andre kvinder. Det viser en ny svensk undersøgelse.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i 24.385 svenske kvinder, der fik diagnosticeret PCOS i perioden 1990-2013. Forskerne sammenlignede forekomsten af psykiatriske diagnoser hos disse kvinder med forekomsten hos svenske kvinder på samme alder uden en PCOS diagnose, og hos de ramte kvinders søskende. Blandt kvinder diagnosticeret med PCOS fik 22,4% en psyki-atrisk diagnose, mens tallet for gruppen uden en diagnose var 15,7%. Det svarer til, at kvinder med PCOS havde en 56% øget risiko for en psykisk sygdom sammenlignet med andre kvinder. Fx forekom sygdomme som skizofreni, depression og autisme oftere hos kvinder med PCOS. Også de ramte kvinders søskende havde en forhøjet risiko for en psykiatrisk diagnose. Den var mellem 15 og 20% forøget ift. den generelle befolkning.

 

Kvinder med PCOS havde en 56% øget risiko for en psykisk sygdom sammenlignet med andre kvinder

 

Mandlige kønshormoner menes at være skurken

PCOS er den mest almindelige hormonsygdom hos kvinder i den fødedygtige alder. Den medfører bl.a. uregelmæssige menstruationer, nedsat fertilitet og mandlig hårvækst og fedtfordeling. Det skyldes et øget indhold af mandligt kønshormon i blodet. Forskerne bag undersøgelsen mener, at det er det høje indhold af mandligt kønshormon hos kvinderne med PCOS, der også er ansvarlig for deres øgede risiko for psykiske sygdomme. De mener, at der kan være en fælles genetisk disposition for både PCOS og psykiatriske sygdomme, idet der jo også ses en øget risiko for psykiske sygdomme hos kvindernes søskende. Forskerne mener, at kvinder med PCOS og deres familier er oplagte mål for forebyggelse og behandling af psykiske sygdomme.

Kilde: Cesta CE et al: ”Polycystic ovary syndrome and psychiatric disorders: Co-morbidity and heritability in a nationwide Swedish cohort”. Psychoneuroendocrinology 2016; 73: 196-203

Af Joan Bentzen, analytiker og ph.d., Psykiatrifonden

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883