04.JUL.2019

Kaffe- og tedrikkere er mindre deprimerede

Det er velkendt, at kaffe og te har mange gode egenskaber, når det kommer til risikoen for fysiske sygdomme. Men nu viser det sig, at de lune drikke også er gode, hvis man vil undgå at få en depression. Det viser ny forskning.

Spanske forskere har gennemgået den videnskabelige litteratur om sammenhængen mellem disse nydelsesmidler og risikoen for angst og depression. Og det er opmuntrende læsning for kaffe- og tedrikkerne.

Mest effektiv – te eller kaffe?

Ud af de 17 undersøgelser, som indgik i deres sammenfatning, viste 12 en sammenhæng mellem indtag af kaffe, te eller kakao og lavere risiko for depressionssymptomer, mens ingen af undersøgelserne viste en øget risiko for depression blandt kaffe- eller tedrikkere. Risikoen for depressioner var op til 50% lavere hos personer, der drak te dagligt. Kaffedrikkere, der drak mere end 3-4 kopper kaffe dagligt, havde ligeledes en markant lavere risiko for depressioner.

Behov for yderligere forskning

På trods af de positive resultater maner forskerne til besindighed og mere forskning. De fleste af undersøgelserne er nemlig rene observationsstudier, hvor man bare har spurgt personer, om deres forbrug af te eller kaffe og om deres depressionssymptomer. Derfor kan den effekt, man ser af te og kaffe på depression, godt skyldes andre faktorer. Men indtil videre kan man varme sig ved tanken om, at te og kaffe ser ud til at have en positiv indflydelse på den psykiske sundhed.

Kilde: Garcia-Blanco T. et al: ”Tea, cocoa, coffee, and affective disorders: Vicious or virtuous cycle?” Journal of Affective Disorders 2016.

Ansvarlig for siden Joan Bentzen, analytiker og ph.d.

Næsten udsolgt: Depression - symptomer, årsager og behandling

Depression er en af de mest ubehagelige sygdomme, man kan tænke sig, og den kan have store omkostninger – både for den enkelte og samfundet. Depression nedsætter livskvaliteten mere end noget andet og forringer menneskers funktionsevne langt mere end de fleste andre sygdomme.   

Cirka 15% af befolkningen vil på et eller andet tidspunkt udvikle symptomer på depression. Her og nu har 125.000 mennesker tegn på moderat til svær depression, der kræver behandling. Omkring 75.000 har lettere depressioner, som ofte vil kunne klares af personen selv med støtte og vejledning fra læge og de pårørende.

 

Køb bogen her - overskud fra bogsalg går til Psykiatrifondens arbejde!

 

 

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883