Psykisk sygdom hos forældre øger børnenes brug af sociale ydelser

En ny norsk undersøgelse viser, at unge, der vokser op hos forældre med psykiske problemer, har større risiko for at modtage sociale ydelser som voksne sammenlignet med andre unge. Til gengæld kan et godt netværk og gode ven­ ner gøre en kæmpe forskel.

I perioden 1999-2000 svarede ca. 15.000 norske 10.-klasses elever på spørgsmål om deres forældres psykiske helbred og om social støtte fra venner og familie. Forskerne fik efterfølgende oplysninger om sociale udbetalinger til eleverne, efter at de blev 18 år.undefined

Dobbelt så stor risiko for langvarige sociale ydelser

De elever, der havde forældre med hyppige psykiske problemer, havde dobbelt så stor risiko for at have modtaget langvarige sociale ydelser (fx sygedagpenge), sammenlignet med unge, der ikke havde forældre med psykiske problemer. Selvom om forskerne tog højde for de unges eget psykiske og fysiske helbred, var der stadig en øget risiko blandt de unge, der havde forældre med psykiske problemer.

Et godt netværk gør en stor forskel

Lige så interessant viser undersøgelsen også, at hvis den unge får social støtte fra fx venner, så er risikoen for langvarige sociale ydelser nedsat. Ligesom sammenhængen mellem forældrenes psykiske problemer og den unges afhængighed af sociale ydelser ikke længere er i spil. Et godt socialt netværk i form af bl.a. kammerater kan altså nedsætte risikoen for at ende på fx sygedagpenge og kontanthjælp for unge, som har dårlige familieforhold. 

Kilde: Homlong, L. et al.: Living with mentally ill parents during adolescence: a risk factor for future welfare dependence? A longitudinal, population-based study. BMC Public Health. 2015; 15; 413. 

Af Joan Bentzen, analytiker og ph.d.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883