Rygestop kan halvere medicinforbrug i psykiatrien

Ikkerygere, som bliver behandlet for skizofreni, kan klare sig med mindre medicin. Det viser en analyse af studier, der har undersøgt indholdet af medicin i blodet hos rygere og ikkerygere med skizofreni. Den viden kan spare både patient og samfund for store omkostninger.

Hos personer, der ryger, nedbrydes flere forskellige former for medicin hurtigere. Det gælder bl.a. blodfortyndende medicin og nogle former for hjertemedicin. Det skyldes, at de giftige PAH-forbindelser i cigaretrøgen øger aktiviteten af enzymer i leveren, som nedbryder mange lægemidler. Den øgede nedbrydning har nu også vist sig at gælde psykofarmaka, hvilket betyder, at rygere i udgangspunktet har brug for en højere dosis.

Halvering af medicinforbrug mulig

De japanske forskere fandt, at hos rygere var forholdet mellem koncentration og dosis meget lavere end hos ikkerygere. Faktisk omsatte ikkerygere medicinen så langsomt, at deres medicinforbrug kunne reduceres med mellem 30 og 50 % af rygernes dosis. 

Det giver både en økonomisk fordel og må også formodes at nedsætte bivirkningerne ved medicinen. Sundhedspersonalet skal desuden være opmærksomme på, om patientens medicindosis muligvis skal nedsættes, hvis patienten stopper med at ryge i behandlingsforløbet.

Kilde: Tsuda, Y. et al.: Meta-analysis: The effects of smoking on the disposition of two commonly used antipsychotic agents, olanzapine and clozapine. BMJ Open 2014; 4(3); e004216

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883