Sen ADHD-diagnose øger dødeligheden

Hvis man får diagnosen ADHD, når man er over 18 år, har man fire gange så stor risiko for at dø tidligere sammenlignet med resten af befolkningen.

Det viser et stort dansk registerstudie, der har fulgt 1,92 mio. danskere fra 1995 til 2013. Af de næsten 2 mio. havde cirka 32.000 fået stillet en ADHD-diagnose. Dødeligheden blandt personer med ADHD-diagnosen var over dobbelt så høj sammenlignet med personer uden forstyrrelsen. ADHD øgede især risikoen for at dø af ulykker og andre unaturlige årsager, og særligt piger og kvinder havde en overdødelighed i forhold til resten af befolkning.

Tidlig diagnose er vigtig

Personer, der blev diagnosticeret med ADHD som voksne, havde mere end fire gange øget risiko for at dø. Hvis diagnosen derimod blev stillet før, man var seks år gammel, var overdødeligheden meget mindre – nemlig knap dobbelt så stor. Det samme gjaldt dem, der havde fået diagnosen i skolealderen og dermed også havde fået stillet diagnosen tidligt.

Det er altså vigtigt, at forældre, pædagoger og lærere rea- gerer, hvis de oplever, at et barn har en adfærd eller symp- tomer, der kunne skyldes ADHD. Desuden ser det ud til, at det er særlig vigtigt at have for øje, at piger kan have andre symptomer på ADHD end drenge, så pigerne også tidligt kan få en korrekt behandling, og man dermed kan sænke dødeligheden.

Kilde: Dalsgaard, S. et al.: mortality in children, adolescents, and adults with attention deficit hyperactivity disorder: a nationwide cohort study. Lancet. 2015; 385(9983): 2190-6.

Af Joan Bentzen, analytiker og ph.d.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883