04.JUL.2019

Søvnproblemer øger risikoen for ikke at kunne arbejde

Personer med symptomer på søvnproblemer risikerer dobbelt så ofte at måtte forlade arbejdsmarkedet i utide som jævnaldrende uden symptomer. Det viser en ny, amerikansk undersøgelse.

Undersøgelsen fulgte 5.746 lønmodtagere i alderen 50-70 år fra 2004 til 2006. I første omgang blev deltagerne spurgt til symptomer på dårlig søvn, fx besvær med at falde i søvn eller ikke at være udhvilet om morgenen. Desuden spurgte forskerne om, hvorvidt deltagerne havde nogen sygdomme i starten af undersøgelsesperioden. Efter to år blev deltagernes tilknytning til arbejdsmarkedet undersøgt. Og det viste sig, at blandt de deltagere, der havde rapporteret om søvnproblemer, var der dobbelt så mange, som havde forladt arbejdsmarkedet pga. helbredsproblemer sammenlignet med dem, der ikke havde nogen søvnproblemer.

Søvnen vigtig for et godt helbred

Undersøgelsen tog højde for, om deltagerne havde sygdomme, der kunne øge risikoen for såvel søvnproblemer som for udtrædelse af arbejdsmarkedet. Og der sås i øvrigt ingen forskel mellem deltagere med og uden søvnproblemer, når man så på dem, der forlod arbejdsmarkedet af andre årsager end helbredsmæssige.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at søvnproblemer øger risikoen for både psykiske og fysiske sygdomme, og derfor øger det risikoen for, at man må forlade arbejdsmarkedet.

Det er altså værd at tage søvnproblemer alvorligt, både af helbredsmæssige og økonomiske grunde.

Kilde: Dong, L. et al.: ”Insomnia as a predictor of job exit among middle-aged and older adults: results from the Health and Retirement Study”. J Epidemiol Community Health 2017; 71: 750-757.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883