Luk
Ikon, mobil
Få hjælp på 39 25 25 25
ikon, hjerte
Støt alle med psykisk sygdom
10

Svenske unge har dårligere mental sundhed og større socioøkonomisk ulighed end unge i resten af norden

Nyt studie undersøger sammenhængen mellem indkomstulighed, selvvurderet helbredstilstand og livstilfredshed blandt 15-årige i de nordiske lande fra 2002 til 2018.

En gruppe unge i Stockholm, MidJourney.png
Billedet er AI-genereret.

Unge i Sverige har højere forekomst af psykiske problemer og mistrivsel end unge i andre nordiske lande. Siden 1980’erne har der i de nordiske lande været en stigning blandt unge, der rapporterer at have dårlig mental sundhed. I samme periode har der været en stigning i indkomstulighed og risiko for at ramme fattigdomsgrænsen.

Studiet undersøger landenes indkomstulighed i forhold til risikoen for at være fattig; andelen af befolkningen, som tjener mindre end 60 procent af den gennemsnitlige indkomst efter modtagelse af offentlige ydelser (fx børnepenge eller arbejdsløshedsunderstøttelse).

I alle de nordiske lande var øget indkomstulighed forbundet med lavere livstilfredshed og flere selvvurderede helbredsproblemer blandt de unge. Det hænger sammen med anden forskning, som peger på, at der er en tydelig sammenhæng mellem socioøkonomisk ulighed og ulighed i sundhed.

Resultaterne viste, at jo højere risikoen for fattigdom er, desto højere er forekomsten af selvvurderede psykiske problemer, og desto lavere er livstilfredsheden blandt unge.

På baggrund af resultaterne antyder forfatterne, at stigende indkomstulighed kan bidrage til flere subjektive helbredsproblemer og lavere livstilfredshed. De vurderer, at politikker, som forbedrer socioøkonomiske forhold og reducerer indkomstulighed, kan være en måde at håndtere disse udfordringer på.

Kilde

Corell, M., Friberg, P., Petzold, M. et al. Socioeconomic inequalities in adolescent mental health in the Nordic countries in the 2000s – A study using cross-sectional data from the Health Behaviour in School-aged Children study. Arch Public Health 82, 20 (2024).

...