EFTER ET SELVMORD – ELLER ET SELVMORDSFORSØG

Det er ofte en voldsom oplevelse at være pårørende til en person, som har forsøgt selvmord eller har taget sit eget liv. Det sætter mange tanker og følelser i gang, og der kan være et stort behov for at forstå og finde en forklaring. Selvmord og selvmordsforsøg kan ske meget pludseligt og uventet, og det er forskelligt, hvordan vi reagerer og bearbejder, det der er sket. Afmagt, sorg, vrede, skyld, skam og selvbebrejdelser er almindelige følelser hos pårørende.

Når en person har taget sit eget liv, har de efterladte ofte en følelse af svigt. De føler sig måske svigtet af den døde. De kan synes, at de selv har svigtet. Eller de føler måske, at systemet eller andre omkring personen har svigtet. Og det kan være ekstra hårdt, hvis omgivelserne er bange for at tale om det, der er sket og måske ikke formår at lytte og udvise den omsorg, rummelighed og forståelse, der er brug for. 

Mennesker, der overlever et selvmordsforsøg, er i risiko for at forsøge at tage livet af sig selv igen. Derfor er det almindeligt, at de nærmeste pårørende oplever usikkerhed og angst for endnu et selvmordsforsøg. Og det kan være rigtig svært at vide, hvordan man bedst støtter og hjælper den selvmordstruede.

Det er altid vigtigt at tale med nogen om det, der er sket – og eventuelt opsøge hjælp. Tal med familie, venner og andre, du har tillid til.  Det kan fx være en stor hjælp at tale med andre, som har oplevet selvmord eller selvmordsforsøg blandt deres nærmeste. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt med professionel hjælp. 

Du kan altid kontakte Psykiatrifondens rådgivning på tlf 3925 2525 eller på chat på ring-chat-skriv.dk

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883